Karta Kretanja brodova u realnom vremenu!

Adam LNG stiže iz Nigerije u Omišalj početkom ožujka

Od početka komercijalnog rada LNG terminal u Omišlju, imao je tek jedan LNG tanker, i to Tristar Ruby, koji je prvog dana siječnja stigao s ukapljenim prirodnim plinom iz SAD-a.

I to je bilo sve od LNG tankera, a u najavi ih je bilo nekoliko. Međutim, tržište diktira pravila pa smo tako u suradnji s kolegama iz Glasa otoka saznali da su zapravo svi tankeri za Omišalj iz SAD-a preusmjereni na azijsko tržište, a to nam je potvrđeno i od nekoliko naših pomoraca koji plove na tim brodovima. Tamo se zbog velike hladnoće postizala veća cijena plina.

Posljednji je trebao iz SAD-a stići LNG tanker Castillo de Caldelas, no on je prije tri dana stigao u Tursku te nam nije poznato hoće li dolaziti u Omišalj, a ni iz Luke Rijeka koji na LNG terminalu vrše operacije priveza i odveza, nam nisu znali reći hoće li taj brod stići na terminal u Omišlju.

No, ako nema plina iz SAD-a, ima iz Nigerije, otkuda je 15. veljače prema Omišlju, s LNG polja Bonny krenuo LNG tanker Adam LNG, koji bi trebao stići 3. ožujka, a isporuka je vezana za narudžbu HEP-a.

Adam LNG izgrađen je 2014. godine, a plovi pod zastavom Maršalskih otoka. Brod je dugačak 289 metara, širok je 46 metara, a kapacitet mu je 162.000 tekućeg plina.