Karta Kretanja brodova u realnom vremenu!

Aframax tanker “Seanostrum” od skoro 247 metara stigao u Lenac

U najveći dok »Viktora Lenca« 23. svibnja uplovio je gotovo 247 metara dugačak aframax tanker »Seanostrum« na redoviti remont, javlja Novi list. Riječ je o tankeru za prijevoz sirove nafte, nosivosti 107.000 dwt-a koji je u floti kanadske brodarske grupe Valles i ovo nije prvi put da dolazi na remont u Martinšćicu. Predviđeno je da će se u Doku 11 zadržati desetak dana.

Zanimljivo je spomenuti da »Seanostrum« nije najveći, ali je svakako među većim brodovima koje je »Viktor Lenac« imao u svojoj »jedanaestici«. Prije četiri godine na remontu je bio »Nordic Passat«, još jedan tanker za prijevoz sirove nafte, koji je bio dugačak 274 metra i širok 50 metara, nosivosti 162.000 dwt-a. Godinu dana poslije, 2014., u Doku 11 bio je i jedan »kontejneraš«, koji je bio dug čak 286 metara, ali sa 42 metra širine ipak nešto uži od »Nordic Passata«.

Isti izvor saznaje, kako će »Viktor Lenac« će u svom najvećem doku obavljati remonte do početka ovog srpnja, kada se zapovjedni brod američke 6. flote »USS Mount Whitney« ponovno vraća u njega, na svoje drugo dokovanje. »USS Mount Whitney«, podsjetimo, bio je u Doku 11 praktički od svog dolaska u »Viktor Lenac«, krajem prošle godine.

O obimnosti zahvata koji se u Martinšćici obavljaju na ovom američkom ratnom brodu svjedoči i da je tek ovih dana »izašao« iz doka. Nakon za nešto više od mjesec dana po drugi put uđe u »jedanaesticu«, ovaj američki ratni brod, zadržat će se tamo do polovice kolovoza, nakon čega će uslijediti završni radovi i pokusna vožnja. Kako stvari sada stoje, »USS Mount Whitney« trebao bi isploviti iz Martinšćice početkom rujna, gotovo punih devet mjeseci nakon što je stigao na obimni remont.