Karta Kretanja brodova u realnom vremenu!

Atlantska plovidba objavila detalje tragedije na njihovom brodu AP Dubrava u južnom Atlantiku

Atlantska plovidba objavila je priopćenje kojim potvrđuju da je, nažalost, medicinski tim koji je helikopterom brazilske mornarice stigao na njihov brod AP Dubrava, utvrdio smrt dvojice članova posade. Druga dvojica ozlijeđenih pomoraca helikopterom su prevezeni na kopno, radi daljnjeg promatranja njihovog zdravstvenog stanja i eventualnog liječenje. 

Također, još jedan pomorac, koji nije bio sudionik nesretnog događaja, prevezen je u bolnicu, pretpostavljeno zbog stresnog stanja.

– Nastavno na prethodnu obavijest, a u cilju objektivizacije i demantiranja dezinformacija koje se pojavljuju u pojedinim medijima, obavještavamo javnost da se nesretni slučaj na brodu AP Dubrava nije dogodio uslijed ‘raznih eksplozija’ niti bilo čega sličnog.

Kako smo i naveli u prvom priopienju, prema prvim informacijama s broda, nesretni slučaj se dogodio tijekom radnih aktivnosti, konkretno rada na ispiranju tanka.

Analizu događaja i konkretne uzroke utvrdit će nadležna tijela zastave Marshall Islandsa koju brod vije, a čiji će inspektor posjetiti brod u luci Tubarao, Brazil. Zdravstveno stanje ozlijeđenih pomoraca utvrdit će nadležni liječnik.

Atlantska plovidba d.d. ne može, do objave nalaza navedenih institucija, objavljivati bilo kakve pretpostavke, priopćili su iz Atlantske plovidbe.

Nesreća se, neslužbeno saznajemo, dogodila kad su se pomorci spustili u brodski tank otpadnih ‘sivih voda’, a do tragedije je došlo uslijed gušenja od isparavajućih plinova.

Riječ je o pomorcima rođenim 1953. i 1988. godine. Jedan od njih je iz Metkovića, a drugi iz Ploča.

S njima su se u brodski tank spustila još dvojica pomoraca, jedan hrvatski, a drugi ukrajinski državljanin. 

Sindikat pomoraca Hrvatske (SPH), bude li potrebno, reagirat će i pomoći stradalim pomorcima Atlantske plovidbe, a medije moli za razumijevanje i poštivanje privatnosti pomoraca i njihovih obitelji, naveli su iz sindikata u povodu nesretnog slučaja na brodu Atlantske plovidbe Dubrava u južnom Atlantiku.

Inače, brod AP Dubrava Atlantske plovidbe služi za prijevoz rasutog tereta, a izgrađen je 2015 godine u kineskom brodogradilištu.

Novi list