Karta Kretanja brodova u realnom vremenu!

Lenac uveo robotsku tehnologiju umjesto pjeskarenja

Na američkom ratnom brodu USS Mount Whitney, koji je na remontu u brodogradilištu Viktor Lenac predstavljena je najnovija robotska UHPW tehnologija za obradu brodskih površina vodom.

Najnovija robotska UHPW tehnologija za obradu brodskih površina vodom zamjena je za tradicionalno pjeskarenje koje je stanovnicima područja oko brodogradilišta godinama zadavalo probleme zbog buke koju je proizvodilo. Nova tehnologija koristi vodu i kemijskim putem čisti boju s metala putem uređaja koji su u brodogradilištu nazvali Spider, odnosno pauk. Spider drži magnetno polje za oplatu broda po kojoj se pomiče odstranjujući boju. Tekućina koju pritom koristi se cijevima odvodi u posebne spremnike i filtrira te ponovno upotrebljava, a odstranjene čestice boje prikupljaju u kontejner, čime se štiti okoliš.

Uređaj proizvodi buku koja je niža od 60db i u sat vremena može obraditi površinu od 50m2, a može raditi svih 24 sata bez stanke. Kako je rečeno na predstavljanju, uređaj opsegom posla i brzinom u 8 sati rada zamijeni 10 djelatnika. Brodogradilište Viktor Lenac ovim zahtjevnošću poslova koje obavlja u samom je vrhu svjetske remontne brodogradnje, piše Fiuman.

Foto (izvor): Fiuman