Karta Kretanja brodova u realnom vremenu!

Dok creskoga brodogradilišta postaje kulturna atrakcija

Plutajući dok creskoga brodogradilišta izrađen je u Puli tijekom Austro-Ugarske, a u Cres je dopremljen iz Boke kotorske, gdje se njime koristila vojska. Ne zna se njegova sudbina otkad je brodogradilište kupila lokalna “Cresanka”, koja se pretežno bavi turizmom i trgovinom. Postoje ideje da ga se zaštiti kao kulturno dobro.

Plutajući Dok 9, jedini preostali austro-ugarski objekt te vrste u svijetu, mogao bi postati suvremena urbana platforma za kulturna događanja, kreativnu industriju i turizam.

Austro-ugarska Monarhija sagradila ga je s namjerom da se na njemu popravljaju razarači i podmornice. Stavljen je u funkciju 1913. godine, a 1920. nakon gubitka rata, preuzimaju ga Talijani. Godine 1946. slijedi zapis da je na listi pokretnina u pulskoj luci, potopljen na dubini od 15 metara.

Nakon popravka u Malom Lošinju, zadržan je u creskom brodogradilištu. Novi život omogućio bi mu projekt kojim se transformira u višenamjenski muzejski, izložbeni, koncertno-kazališni, ugostiteljski i turistički prostor, javlja HRT.

Foto: HRT