Karta Kretanja brodova u realnom vremenu!

Evo što kaže stručnjak o kruzerima u Dubrovniku

Kruzeri su jedan od simbola ljeta u Hrvatskoj, ali u zadnje vrijeme sve su glasnija negodovanja, posebno u Dubrovniku, protiv gostiju koji koriste ovaj oblik putovanja svijetom. Kritike se većinom odnose na navodno stvaranje gužvi i nižu potrošnju u mjestima koje posjećuju.

Svijet se u mnogo čemu znatno promijenio pod utjecajem raznih trendova pa tako i odnos prema gostima s kruzera nije više isti. Ove godine najavljeno je manje uplovljavanja i gostiju s kruzera u Dubrovnik što su građani pozdravili zbog velikih gužvi za vrijeme turističke sezone.

Na bogatu tradiciju brodskih kružnih putovanja za Portal Oko osvrnuo se dugogodišnji stručnjak u turizmu Neven Jerković koji je zapravo kroničar povijesti tog oblika turizma u Dubrovniku te kao takav Jerković je doista kompetentan sugovornik.

Dolazak prvog kruzera, ili kako Jerković inzistira da se govori – putničkog krstaša, znatno je obilježio razvoj cjelokupnog grada, smatra on te dodaje kako se rijetko tko tako kvalitetno, organizirano i profesionalno znao baviti poslom prihvata brodova i gostiju kao Hrvati koji njeguju dugogodišnju tradiciju.

Gosti s brodova na kružnim putovanjima u Dubrovniku nisu instant hit poput nekog trenda na društvenim mrežama. Čak više od 170 godina Grad posjećuju gosti koji kruzerom pristignu u grušku luku. Točnije, u Dubrovnik je 15. kolovoza 1844. godine stigao prvi putnički krstaš koji logično nije izgledao poput ovih današnjih za koje se često kaže kako „plutajuće palače” zbog veličine, sadržaja i luksuza koji pružaju.

Prvo zabilježeno kružno putovanje na svijetu u Dubrovniku?
– U luci mora biti oko 40 specijaliziranih profesija koje rade samo za jedan brod kada pristane, a u prihvatu brodova Dubrovnik se može pohvaliti kako je jedan od najbolje organiziranih i najkvalitetnijih na Mediteranu. Ljudi se stalno vraćaju u naš Grad, a Luka Dubrovnik je nedavno u Španjolskoj proglašena za najbolju luku/destinaciju kruzinga na Mediteranu u 2016. godini – naveo je Jerković koji ističe kako je značajan spoj dvije globalne grane gospodarstva na malom prostoru poput Dubrovnika, a riječ je o turizmu i brodarstvu. Jerković je na neki način spojio navedene poslove koji su mu oduvijek bili, kako naglašava, ljubav i opsesija. Završio je Gimnaziju, upisao zagrebački Fakultet strojarstva i brodogradnje koji pak nije doveo do kraja jer se zaposlio u turizmu kojemu se kasnije u potpunosti i posvetio te radio posvuda od Praga, Bratislave, Zuricha, Egipta, Istre pa do Crne Gore, Makedonije i južne Dalmacije.

Oduvijek je nosio fotoaparat kojim je snimao brodove koji su posjećivali Dubrovnik te je tako postao kroničar i istraživač povijesti fenomena brodskih kužnih putovanja u Gradu. Došao je tako Jerković do podatka koji ukazuje na prvi službeni trag uplovljenju putničkog broda u najmu izvan redovnih brodskih pruga koji je početkom pedesetih godina u dubrovačkom Arhivu zabilježio Bruno Moravec ističući već spomenuti datum iz 1844. godine. Prema tom zapisu sve ukazuje kako je riječ o prvom društvenom, zabavnom izletu, a zanimljiva činjenica, do koje je Jerković došao, ukazuje kako je navedeni podatak vjerojatno i prvo zabilježeno kružno putovanje na svijetu!

Jerković se slaže da to možda zvuči pretenciozno, no on ističe kako je vodeći švedski specijalizirani cruise mjesečnik ShipPax u jednom svom članku objavio taj podatak što zapravo ukazuje kako indirektno prihvaćaju ovu tvrdnju.

– Dubrovnik je u svim etapama svjetske povijesti brodskih putničkih krstarenja uvijek bio vrlo značajno i nezaobilazno odredište, kao što je to uostalom i danas – navodi Neven Jerković.

Cijeli članak može se pročitati OVDJE

Foto: Neven Jerković