Karta Kretanja brodova u realnom vremenu!

FOTO: Trajekt “Sewol” u raljama nemani

Prošlo je više od četiri godine od potonuća trajekta “Sewol” u korejskim vodama. 16. travnja 2014. isplovio je iz Incheona prema Jejuu s 476 ljudi, pretežno srednjoškolaca. Vidljivost je bila smanjena zbog magle, ali to nije bio glavni uzrok potonuću.

Riječ je o ljudskoj pogrešci. Nagli okret broda koji je bio preopterećen tri puta više od dozvoljenog, uzrok je ovoj havariji u Maengoll kanalu.
Poginula su ukupno 304 putnika i člana posade. Kapetanu i tri člana posade suđeno je za ubojstvo, a 11 ih je osuđeno za napuštanje broda. Vlasnik tvrtke čiji je bio trajekt također je procesuiran, ali je pronađen mrtav te je postupak protiv njega prekinut.

Tek u ožujku 2017. godine olupina je izvađena s morskog dna te se pristupilo njenom detaljnom pretraživanju ne bi li se locirali ostaci putnika koji su se i dalje vodili kao nestali.
U Novoj luci grada Mokpo nalazila se tako položena na bok već više od godinu dana, a upravo danas 10. svibnja 2018. godine, brod je po prvi put uspravljen.

Brod težak 6.825 tona poput igračke je podignula najveća ploveća dizalica na svijetu “Hyundai 10000”. Pritom, ovih 10000 nije napisano tek tako. Radi se o nosivosti ove nemani u tonama.

Ekskluzivne fotografije iz Južne Koreje poslao je Vladimir Tonić