Karta Kretanja brodova u realnom vremenu!

FOTO, VIDEO: “Olimp M-46”, čamac od kojeg zastaje dah

Ako vam kažemo da tema naše priče put od Pule do Splita prevali za manje od dva i pol sata, reći ćete da smo se najeli ludih gljiva.

Njegovo ime je “Olimp M-46”. Svaki podatak koji smo o njemu saznali natjerao nas je da provjerimo dvaput, misleći da smo nešto krivo pročitali. Međutim, nismo.

Trup mu je izgrađen od kevlara, materijala otpornog na metke. Pogone ga četiri Yamaha motora, svaki od po 400 konjskih snaga, zbog čega mu je najviša brzina preko 50 čvorova. Dugačak je 14.25, a širok 4.2 metra. Pogodan je za vojne i policijske potrebe, ali isto tako i za civilne, za slučaj brzog prevoženja unesrećenika. Njegova brzina i polivalentnost čine ga boljim rješenjem od helikoptera. Brod je praktički nepotopiv, može udariti o kopno brzinom i do 20 čvorova bez posljedica.

Cijela priča pokrenuta je 2008. godine u privatnom brodogradilištu “Olimp-Nautica” iz Galižane kod Pule, koji su u suradnji s Brodarskim institutom iz Zagreba izgradili dva čamca, jednog s krovom i jednog bez krova. Ideja je bila da se upregnu domaći mozgovi i stvore kvvalitetan proizvod. Porinuće je bilo 2010. godine, a od tada do danas brodovi su prešli stotine tisuća nautičkih milja i bili na testiranjima diljem svjetskih mora.

Jednog od njih na Brijunima je snimio Damir Miškulin

Promotivni videozapisi tvrtke Olimp-Nautica