Karta Kretanja brodova u realnom vremenu!

Francuska vlada odobrila prodaju STX Saint-Nazaire brodogradilišta

Francuska vlada odobrila je prodaju STX Saint-Nazaire brodogradilišta talijanskoj Fincantieri grupaciji. 48% dionica preuzima Fincantieri, 12% pripada francuskom državnom poduzeću za proizvodnju vojnih plovila DCNS-u, francuska vlada zadržala je 33% uz pravo veta, dok preostalih 7% pripada talijanskom investicijskom fondu Fundazione CR Trieste.
S poslom se nastavlja kao i do sada bez neke razlike, jedino se promijenila vlasnička struktura.

Francuska vlada zadržat će pravo veta u brodogradilištu u narednih 20 godina na bilo kakav potez za pomak operacija u objektu Saint-Nazaire izvan zemlje. Također je zahtijevala da Fincantieri zadrži manjinski položaj najmanje osam godina zbog velike važnosti brodogradilišta u izgradnji vojnih i mornaričkih brodova.

Ovom akvizicijom Europa je dobila igrača za utrku s Kinezima i Južnokorejancima sa 5.5 milijardi eura prometa i više od 26.000 zaposlenika.

Brodogradilište STX Saint-Nazaire jedno je od najvećih brodogradilišta u svijetu, specijalizirano za izgradnju kruzera. Trenutno u narudžbi imaju 14 kruzera koje moraju izgraditi do 2026. za glavne klijente MSC Cruises i Royal Caribbean.

Fincantieri je talijanska brodograđevna konglomeracija sa sjedištem u Trstu. Najveći je brodograditelj u Europi, a nakon akvizicije VARD-a u 2013. godini, Fincantieri se udvostručio i postao četvrta po veličini tvrtka u svijetu. Grade trgovačka i vojna plovila.

Foto: STX Saint-Nazaire