Karta Kretanja brodova u realnom vremenu!

“Kapetan Luka” pojačao flotu, donosimo detalje novog broda

Osim Jadrolinije koja je nacionalni brodar i ima koncesiju na većinu domaćih linija, hrvatski Jadran ima još nekoliko značajnih brodara, među koje svakako spada i “Kapetan Luka”, punički brodar iz mjesta Krilo Jesenice u Dalmaciji.

Njega na Kvarneru znamo i po katamaranu “Krilo Carbo” koji održava redovitu liniju između Rijeke i Malog Lošinja, a koji je uz Jadrolinijinu “Vidu” najmoderniji katamaran koji plovi hrvatskim dijelom Jadrana.

Isto tako, ullaže se i u modernizaciju flote pa je najnovija “Kapetanova” akvizicija, nešto što ćemo po prvi put gledati u hrvatskim vodama. Radi se o prvom putničkom trimaranu na svijetu. Sve je jasnije, ako se pogleda slika. Trimaran je brod s tri trupa, odnosno s glavnim i dva pomoćna trupa i time je stabilniji od običnih brodova.

Trenutno se u Abu Dhabiju za put u Hrvatsku priprema trimaran “Krilo Elipse”, izgrađen 2001. godine. Ovo visokotehnološko plovilo konstruirano je za udobnu i sigurnu te jako brzu plovidbu. Maksimalna brzina mu je 40 čvorova, a ona se postiže uz pomoć tri MTU 16V4000 motora uz snagu svakog od 2,320kW. Za iste performanse, katamaranu bi trebala 4 motora.
Brod je dugačak 55, širok 15 metara, a može smjestiti 473 putnika.

Na Jadranu se očekuje krajem ožujka, nakon čega će uslijediti priprema za prva putovanja. Obzirom na kapacitet vjerojatno će održavati neku jaču sezonsku liniju.