Karta Kretanja brodova u realnom vremenu!

Kruzing sezonu u Dubrovniku otvorila dva “Viking” kruzera

U Dubrovnik su jutros stigli kruzeri “Viking Sea” i Viking “Star” što je prvi masovniji dolazak brodova na kružnim putovanjima. Procjenjuje se da je s njima stiglo oko 1.800 putnika. Riječ je o sestrinskim brodovima kompanije “Viking Cruises”. “Star” je izgrađen 2015. godine, a “Sea” 2016. godine. Oba su izgrađena u Fincantierijevom brodogradilištu u Anconi.
Dimenzije brodova iznose 228×29 metara, imaju 9 paluba i 464 kabine različitog asortimana.

Dubrovnik će napustiti večeras, a to je samo uvod u brojne dolaske kruzera ove sezone, iako će ih biti manje nego prethodne godine. Podsjećamo, broj gostiju s kruzera koji mogu posjetiti grad ograničen je na 5.500, a lokalni mediji tijekom travnja najavljuju preko 50 tisuća gostiju.

Sami Dubrovčani podijeljeni su po pitanju kruzera. Jedni smatraju da ih je previše i da ih još više treba ograničiti. No, ima i onih koji razmišljaju na način da su kruzeri zapravo nužno zlo koje osigurava da turisti posjećuju grad veći dio godine i da grad i njegovi stanovnici od toga imaju beneficije. Koristi od takvih dolazaka imaju brojne dubrovačke obitelji, taksisti, autobuseri, trgovine suvenirima, ugostitelji, turističke agencije, obiteljska gospodarstva u dubrovačkoj okolici itd…

Normalna sezona, da nema kruzera trajala bi tek 4 ili 5 mjeseci, a upravo zahvaljući brodovima na kružnim putovanjima, produžena je od ožujka do prosinca.