Karta Kretanja brodova u realnom vremenu!

“Maersk Elba” u Kopru prekrcala 8.779 TEU!

Luka Koper i u 2017. godini niže fantastične rezultate. Samo je u siječnju 2017. godine u Kopru bilo prekrcanih 78.532 TEU, što je 15 % više nego u siječnju 2016. godine.

Sjajni rezultati nastavljaju se i u veljači. Iz povjerljivog izvora saznajemo da je u Kopru na kontejnerskom brodu “Maersk Elba” prekrcano 8.779 TEU, što je 3.000-4.000 TEU više nego obično na brodovima “2M” alijance. Ne znamo je li riječ o rekordnom prometu s jednog broda. “Elba” je zbog povećanog prekrcaja, iz Kopra otplovila tek u četvrtak 09. veljače, u 4 sata ujutro (24 sata kasnije nego inače), a onda je čekala skoro 9 sati na sidrištu ispred Trsta.

Prema informacijama koje osigurava Marine Traffic, “Elba” je na putu za Rijeku, a više od 24-satno kašnjenje nastoji nadoknaditi većom brzinom plovidbe, trenutno na respektabilnih 22 čvora. Gaz broda je 12.5 metara, iz čega možemo zaključiti da će dobar prekrcaj uslijediti i na Brajdici. Neusporedvo s koperskim, ali svejedno veseli da će biti posla za vrijedne ljude AGCT-a.

U Rijeci se očekuje kasno navečer, a kada stigne, bit će to najveći “plavi” brod koji je doplovio. Koristimo namjerno ovaj epitet, jer “Elba” nije u vlasništvu Maerska, već u najmu. O karakteristikama broda ćemo u posebnoj vijesti namijenjenoj Rijeci. Valja još na kraju samo istaknuti, da je po kapacitetu to 2. najveći kontejnerski brod koji je uplovio u riječku luku. Prva je bila “MSC Paloma” krajem 2016. godine, nakon čega su brodari ove alijance odlučili povećati kapacitete na direktnom servisu između Dalekog istoka i sjevernog Jadrana, uvodeći tri nova broda, a o svemu smo već ranije pisali.