Karta Kretanja brodova u realnom vremenu!

“Mein Schiff 6” i “Maersk Herrera” u subotu stižu po prvi put u Rijeku

Nakon prvog susreta velikih brodova u Rijeci, koji su upriličili 240-metarski kruzer RIVIERA i 280 metarski kontejneraš XIN YAN TIAN, u subotu će se te veličine još povećati.

I dok se kruzer RIVIERA s 1.250 putnika u Rijeku ove godine više neće vraćati, kruzer MEIN SCHIFF 6 učinit će to čak šest puta tijekom svoje prve sezone u Rijeci.

Foto: Josip Filipović

Ovaj ploveći hotel sa svojih 295 metara dužine postat će jednim od najvećih kruzera koji su stigli u Rijeku. Smješta 2.500 putnika uz 1.000 članova posade.
Izgrađen je 2017. godine u brodogradilištu Meyer Werft u Finskoj i jedan je od ukupno šest sestrinskih brodova izgrađenih za TUI grupaciju.
Ima 15 paluba te 1.267 kabina (soba). 90 % kabina su vanjske, a 82 % ih ima privatne balkone.
Brod obiluje sadržajem za opuštanje, uživanje, zabavu, brojnim barovima, restoranima.
Ulagalo se i u nove tehnologije. Tako brod ima smanjenu emisiju štetnih plinova, sumpora za 99 % te dušika za oko 75 %, smanjenu potrošnju goriva.
U Rijeku će stići iz Zadra u subotu u 7 sati te se zadržati do 18 sati. Rijeka je dio putovanja koje traje 14 dana od Vallette do Trsta, a upravo nakon Rijeke kruzer će zaploviti za Trst.

Koji sat ranije u subotu, stići će i kontejnerska matica MAERSK HERRERA, kontejnerski brod dužine 353 metra i kapaciteta oko 15.000 TEU jedinica, izgrađen prošle godine u Hyunday Heavy Industries brodogradilištu u Južnoj Koreji.
Od uvođenja kapacitetom većih brodova početkom svibnja, ovo će biti treći brod na servisu 2M alijance (Maersk i MSC) koji po prvi put dolazi u Rijeku. Servis AE12 koji direktno povezuje Rijeku s Dalekim istokom u rotaciji ima ukupno 11 brodova, tako da će u Rijeku stići po prvi put još osam brodova, većina Maerskove novogradnje H-klase, te dva MSC broda, nešto starijeg godišta.

Prizor s Brajdice od ove subote bit će poseban jer se do sada nikada nije dogodilo da će cijeli terminal biti zauzet brodovima ukupne dužine 648 metara.