Karta Kretanja brodova u realnom vremenu!

Minus od 9,5 milijuna ”Lenac” okrenuo u plus

Nakon gubitka koji su lani »vukli« prva tri kvartala, Brodogradilište »Viktor Lenac« prošlu je godinu ipak uspjelo izvući u plusu i ostvariti neto dobit od 1,48 milijuna kuna, iskazuju podaci iz nerevidiranog izvješća o poslovanju ovog kvarnerskog brodogradilišta za 2016. godinu.

Zbog nedostatka posla i praznih dokova, »Lenac« je, podsjetimo, nakon poslovno rekordne 2015. godine, došao u situaciju da je prvo lanjsko polugodište, tijekom kojeg se dogodila i smjena u vrhu Uprave, zaključio sa čak 9,5 milijuna kuna gubitka. Bio je to razlog za veliku uzbunu u ovom brodogradilištu, koje zapošljava ukupno 508 radnika, od kojih njih 488 u samom Bodogradilištu dok 18 radi u povezanom društvu »Viktor Servisi«.
Koncem rujna taj je gubitak bio smanjen na 6,5 milijuna kuna, ali je još uvijek bio pozamašan. Trend se uspio u potpunosti preokrenuti u zadnjem kvartalu, što potvrđuju i podaci iz ovog godišnjeg izvješća. Od 277,5 milijuna, koliko su bili ukupni prihodi »Lenca« u prošloj godini, od listopada do konca prosinca »inkasirano« je više od trećine, odnosno 106 milijuna kuna.
Povratak Amerikanaca

U odnosu na 2015. godinu, kada su u »Lencu« imali dva velika projekta koji su zajedno »nosili« više od 35 milijuna eura, lani u Martinšćici tako financijskih značajnih poslova nije bilo. Ugovorena je, doduše, manja preinaka na brodu »Atlantic Navigatoru«, ali daleko od te financijske »težine« kao što je, primjerice, bila preinaka »Cable Eneterprisea« prije dvije godine. Na dva su broda ugrađeni uređaji za pročišćavanje otpadnih voda, a sve ostalo bila je standardna remontna djelatnost.

Ono što značajno mijenja i promijenit će financijsku »krvnu sliku« ovog brodogradilišta, baš kao što je to bilo i 2015. godine, ponovni je dolazak zapovjednog broda američke 6. flote »USS Mount Whitney« na opsežan remont. Ovaj ratni brod ostaje do ljeta ove godine u »Lencu«, a vrijednost ugovorenih radova je blizu 20 milijuna eura, uz opciju dodatnih radova što bi moglo dodatno povećati konačan iznos. Dobra suradnja koju je »Lenac« uspostavio s Američkom ratnom mornaricom otvara mogućnost da za njih odrade još jedan, manji posao u ovoj godini, pored »USS Mount Whitneyja«, najavljuju iz ovog brodogradilišta, zasad bez konkretnijih detalja.
Pritisak na cijene

Predsjednik Uprave »Lenca«, Aljoša Pavelin, koji je ovu funkciju preuzeo početkom svibnja prošle godine, zadovoljan je, naravno, što su 2016. uspjeli izvući u plusu i najavljuje bitno bolju poslovnu godinu za ovo brodogradilište.

– Premda je brodarsko tržište još uvijek u recesiji, posljedica čega će biti još veći pritisak kroz snižavanje cijena usluga kod naše konkurencije na Mediteranu, »Lenac« očekuje jednu vrlo dobru poslovnu godinu. Uz već započeti projekt na »USS Mount Whitneyju« i nekoliko projekata na ugradnji uređaja za pročišćavanje balastnih voda za koje se natječemo, te uz standardne poslove remonta, očekujem da bismo u ovoj godini mogli dosegnuti razinu prihoda od 50 do 55 milijuna eura, uz zdravu dobit. Ta očekivanja temeljimo i na povećanoj učinkovitosti proizvodnog procesa i podizanju produktivnosti, na čemu intenzivno radimo od prošlog ljeta, kazao je Pavelin, za Novi list