Karta Kretanja brodova u realnom vremenu!

Mjesec svibanj rekordan za luku Koper

Nakon mjesec dana testiranja početkom lipnja u pogon je puštena prva od dvije super post-panamax kontejnerske dizalice, trenutno najveće na kontejnerskom terminalu u Kopru. Produktivnost na terminalu se dramatično povećala, jer sada brodove matice može istovremeno obrađivati šest dizalica.

Nastavak je to povećanja kapaciteta i prometa koji se nastavio i u svibnju, kada je prekrcano 79.917 kontejnerskih jedinica, što je 14% više od svibnja 2016. godine. Ilustracije radi, o kakvoj se brojci radi, kontejnerski terminal u Rijeci u pola je godine prekrcao manje kontejnerskih jedinica nego Koper u svibnju!
U svibnju je također postignut i rekordan mjesečni pretovar u Kopru, koji iznosi 2.3 milijuna tona, čime je srušen dotadašnji rekord postignut u veljači ove godine.

Dodatno, na terminal je u svibnju stigla i posljednja RMG dizalica, koja je u drugoj polovici lipnja započela s radom, dok su prijašnje dvije u funkciji.
Do 2020. godine na terminalu planiraju doseći promet od 1.3 milijuna TEU, što zahtijeva izfradnju dodatnih 100 metra obale te izgradnju skladišnih površina za kontejnere.