Karta Kretanja brodova u realnom vremenu!

Može li kruzer “osjetiti” utjecaj potresa i tsunamija?

Za putnike na moru, pomisao biti na kruzeru dok je u tijeku potres ili tsunami je zastrašujuća. No, ima li mjesta za strah?

Moguće je da se potres ili tsunami osjete na kruzeru, ali štete od tih događaja u velikoj većini slučajeva neće biti. Rekao je to Dr. Thomas Heaton, seizmolog i profesor geofizike i građevinarstva sa Instituta za tehnologiju u Kaliforniji.

Istaknuo je da brodovi osjete potrese, većinom kao buku, ukoliko se nalaze iznad njih. Znalo se događati da zbog buke koju stvara potres posada misli da je u nešto udarila pa pretražuje po brodu eventualnu štetu, a zapravo je bila riječ o potresu.

Iako šteta na brodovima nije posve vjerojatna, ipak se u prošlosti znao dogoditi poneki slučaj. No, to ovisi o položaj broda u trenutku potresa.
Uobičajeno brodovi na pučini neće previše osjetiti niti potres, a niti tsunami. Tsunami raste kako se udaljava od epicentra, a najveći bude na obali, tako da su brodovi na otvorenom moru posve sigurni.

Pogrešna je pretpostavka da je tsunami u nastanku veliki vodeni zid. Zapravo, u početku je tsunami brz i mali val koji ide i preko 500 km/h, a može se protezati i nekoliko kilometara, ali njegova amplituda na brodu će se jedva primijetiti. Kako se približava kopnu, tako gubi na brzini, a dobiva na visini i tu su najugroženiji brodovi koji plove uz obalu, a snaga takvog vala može prevrnuti brod bez obzira na veličinu.

Foto: CBS8.com