Karta Kretanja brodova u realnom vremenu!

Na LNG terminal u Omišalj stići će Mekaines, tanker iz Qmax klase

Krajem idućeg mjeseca očekuje dolazak najvećeg do sad LNG tankera za prijevoz plina, broda »Mekaines« takozvane Qmax klase, koji su ujedno i najveći brodovi za prijevoz ukapljenog prirodnog plina na svijetu.

Riječ je o klasi LNG tankera kod koje slovo Q označava državu Katar i to s razlogom jer je riječ o maksimalnoj veličini broda koji može uploviti na katarske terminale za ukrcaj ukapljenog prirodnog plina.

»Mekaines« je grdosija duga 345 metara, široka 54 metra, s kapacitetom prijevoza 261.137 metara kubičnih prirodnog plina.

Svojim dimenzijama i kapacitetom tankova daleko nadmašuje omišaljski FSRU »LNG Croatia«, od kojeg je dulji čak 65 metara, a širi je 11 metara. Inače, ne bi to bio prvi put da brod koji iskrcava teret plina na Krku ima veći kapacitet tankova nego »LNG Croatia«, no kako istodobno s prekrcajem traje i uplinjavanje, tako se dio plina isporuči u sustav za vrijeme prekrcaja pa je moguće ukrcati dodatne količine.

Ovog puta, kako saznaje Novi list, »Mekaines« će, iako u Omišalj dolazi pun, iskrcati samo dio tereta, dok će ostatak iskrcati na nekom od mediteranskih terminala.