Karta Kretanja brodova u realnom vremenu!

Na “Marku Polu” obilježena 70. obljetnica Jadrolinije

Jadrolinija može i hoće zadržati lidersku poziciju na Jadranu, također i pratiti nove trendove na tržištu te odgovoriti na primjenu novih tehnologija u brodarstvu, kao što je uvođenje novih brodova u flotu na hibridni ili LNG pogon.

 

Jedan od prioriteta ostaje i obnova flote u kojoj danas imamo 50 brodova u dobrom stanju, ali moramo razmišljati o zamjeni dijela flote, što se pogotovo odnosi na starije brodove. Intenzivno radimo na planu obnove flote koji ćemo prezentirati početkom iduće godine s ciljem da postupno i pametno idemo u nabavku svih vrsta brodova, počev od katamarana do putničkih brodova i brodova za vanjske otoke. Želimo dodatno modernizirati kompaniju kroz proces digitalizacije, poboljšati usluge i stvoriti komfornije i kvalitetnije uvjete putovanja za sve naše putnike.

Naše najveće blago su bili i ostali pomorci, njihovo znanje i iskustvo i stoga namjeravamo osmisliti sustav edukacije s ciljem da se to iskustvo sustavno prenosi sa starijih na mlađe generacije koje će dolaziti u kompaniju, rekao je predsjednik Uprave Jadrolinije David Sopta na konferenciji za novinare koja je održana na brodu »Marko Polo« u riječkoj luci u povodu obilježavanja 70. obljetnice osnutka najvećeg hrvatskog putničkog brodara.

On je pritom iznio i aktualne podatke o poslovanju te naveo kako je u prvih 11 mjeseci ove godine Jadrolinija imala ukupno 11,8 milijuna putnika i 2,9 milijuna vozila, što je povećanje prometa za 7 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Sasvim je izgledno kako će do kraja godine  prvi put u povijesti Jadrolinija zabilježiti promet veći od 12 milijuna putnika.

Proslava 70. obljetnice Jadrolinije održava se  u sklopu trodnevne manifestacije pod nazivom Dani hrvatskog pomorstva i unutarnje plovidbe, u organizaciji Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Na njoj je istaknuto da će natječaj za izgradnju ceste D403 bit će raspisan naredne godine, a do kraja te godine bi trebala početi i njena izgradnja,  a nizinska pruga do Rijeke će vjerojatno do Rijeke biti izgrađena na novoj trasi.

Jedna od većih novosti jest i najava promjena nekoliko važnih zakon koji definiraju radni i socijalni status hrvatskih pomoraca te bi trebali biti usvojeni tijekom naredne godine.

Najveća novost je najava da će biti vraćen beneficirani radni staž za pomorce što su potvrdili i ministar Butković i premijer Plenković, prenosi Novi list