Karta Kretanja brodova u realnom vremenu!

Nekoliko prometnih nezgoda na Jadranu proteklog vikenda

Subotu je na Jadranu obilježilo nekoliko pomorskih nezgoda.

U 14.55 sati službenici MRCC Rijeka zaprimili su poziv pogibelji od dojavitelja iz Jelse o nasukanju većeg plovila na otok Šćedro, o čemu je obavijest proslijeđena u nadležnu Lučku kapetaniju Split, čiji su službenici odmah isplovili prema poziciji  nasukanja u uvali Porat, na sjevernoj strani otoka Šćedro.

Foto: Ministarstvo mora

– Na poziciji nasukanja pronađen je motorni putnički brod naziva „Zlatni Žal“, hrvatske zatave sa tri člana posade (uključno sa zapovjednikom), svi hrvatski držaljani, od kojih nitko nije ozlijeđen. Očevidom na poziciji nezgode utvrđeno je da se putnički brod duljine 33 metra, čelične konstrukcije, pogonjen sa dva pogonska stroja ukupne porivne snage 492kW pramčanim dijelom nasukao na otočke hridi. Trup broda pretrpio je oštećenja uslijed udara u obalu, no nije ustanovljen prodor mora u potpalublje. U trenutku nasukanja na moru su vladali povoljni vremenski uvjeti i odlična vidljivost te je kao uzrok nezgode utvrđena nesmotrenost zapovjednika broda. Na poziciji nasukanja nije uočeno onečišćenje mora, nema prodora mora. Lučka kapetanija Split izdala je nalog zapovjedniku broda za organiziranje komercijalnog odsukavanja broda koji je u vlasništvu pravne osobe registrirane u Republici Hrvatskoj – priopćilo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Foto: Ministarstvo mora

Onečišćenje mora u luci Kraljevica

– U 9 sati posredstvom Županijskog dojavnog cenra ŽC 112 Rijeka u MRCC Rijeka zaprimljena je dojava očevidca o nastalom onečišćenju mora u luci Kraljevica, o čemu je obaviještena nadležna Lučka kapetanija Rijeka čiji su službenici isplovili u inspekcijski nadzor prema dojavljenoj poziciji. Očevidom je utvrđeno površinsko onečišćenje mora bojom koja se izlila u more iz mjesnog brodogradilišta, sa palube trajekta u remontu. Onečišćenje se prostiralo gotovo cijelim obuhvatom kraljevičke luke te je daljnje širenje zaustavljeno plutajućim branama te sanirano primjenom kemijskih disperzanata – priopćilo je Ministarstvo mora, prometa i infratsrukture.

Koćarica se nasukala na otok Murter

Nadalje, oko 13.35 sati službenici Lučke kapetanije Šibenik poduzeli su koordiniranu spasilačku akciju prema nasukanom plovilu na otoku Murteru.

– O nezgodi je obaviještena nadležna Lučka ispostava Murter čiji službenici su isplovili na poziciju nasukanja, područje Podraduč na sjeverozapadnoj strani otoka Murtera, gdje su pronašli nasukanu koćaricu naziva „Rom“, hrvatske zastave, dužine 16.47 metra. Očevidom na poziciji nezgode ustanovljeno je da nema ozlijeđenih članova posade kao niti onečišćenja mora i morskog okoliša – priopćilo je ministarstvo.

Kao uzrok nasukanja naveden je umor zapovjednika koćarice koja se nesmotrenošću zapovjednika nasukala na otočne hridi u noći s petka na subotu.

Kapetan murterinske Ispostave zapovjedniku koćarice izdao je nalog za komercijalno odsukavanje, koje je obavljeno u subotu u 15.30 sati, nakon čega je koćarica „Rom“ odtegljena u brodogralište Marina Vinici, u Murteru.

24 sata
Foto: Ministarstvo mora