Karta Kretanja brodova u realnom vremenu!

Od 19. siječnja do 18. ožujka otočna vikend tarifa

Dvadeset posto jeftinije cijene karata za vikende na svim trajektnim linijama Jadrolinije bit će uvedene prvi put za vikend od 19. do 21. siječnja, što znači da počinje implementacija pilot-projekta, koji je preporučilo resorno Ministarstvo mora i Agencija za pomorski linijski obalni promet kako bi se analiziralo može li ova mjera povećati promet prema otocima u razdoblju izvan sezone. Akcija će potrajati dva mjeseca, pa će svakog vikenda u razdoblju od 19. siječnja do 18. ožujka cijene karata za vozila i putnike biti 20 posto manje. Nakon isteka tog roka analizirat će se podaci o prometu i prihodima u navedenom periodu te je otvorena mogućnost, ukoliko se pilot-projekt pokaže učinkovitim, da se ova mjera produži u vansenzonskom redu plovidbe.

 

Povoljnije karte

Dvomjesečno pojeftinjenje odnosi se na sve korisnike javnog prijevoza, koji plaćaju punu cijenu karte, a točno su određene i kategorije putnika na koje se vikend tarifa odnosi. Tako će povoljnije karte moći kupovati djeca od 3 do 12 godina, za osobne automobile do 9 sjedala i do 5 metara dužine i/ili 2 metra visine, motocikle, mopede, motocikle s prikolicom, tricikle, četverocikle i bicikle. Konkretno, Jadrolinija je objavila i nove cijene u dane vikenda, odnosno od petka do nedjelje, pa će tako putnička karta na linijama Valbiska – Merag i Brestova – Porozina koštati 12 umjesto 15 kuna, dok će cijena ukrcaja osobnog automobila na navedenim linijama koštati 77, umjesto prijašnjih 96 kuna. Na liniji Prizna – Žigljen cijena putničke karte smanjuje se s 14 na 11 kuna, a cijena za osobni automobil sa 80 na 64 kune. Veći interes korisnika na području Kvarnera mogla bi pobuditi vikend akcija na liniji koja povezuje otoke Krk i Rab, pa će tako na liniji Valbiska – Lopar cijena putničke karte umjesto dosadašnje 31 kune iznositi 25 kuna, dok će cijena za osobni automobil koštati 112 umjesto 140 kuna. Cijena putovanja od Zadra do Malog Lošinja za putnike smanjuje se s 49 na 39 kuna za putnike, odnosno s 200 na 160 kuna za osobne automobile.

Frekventne linije

Vikendašima će svakako biti zanimljiva i linija prema nizu manjih otoka, koja povezuje Zadar, Olib, Silbu, Premudu i Mali Lošinj, gdje će cijena putničke karte iznositi 21 umjesto dosadašnjih 26 kuna, a cijena karte za osobni automobil 112 umjesto 140 kuna. Na liniji Zadar – Preko nova cijena putničke karte je 12 kuna, a za osobni automobil 69 kuna. Na najfrekventnijoj liniji na jugu Jadrana od Splita do Supetra putnička karta koštat će 22,5 kuna (ranije 28 kuna), a karta za osobni automobil 99 kuna (ranije 124 kune).

Akciji će se vjerojatno priključiti i Rapska plovidba, a nakon isteka posljednjeg vikenda 18. ožujka bit će zanimljivo vidjeti što će pokazati analiza prometa i prihoda, odnosno hoće li doći do povećanja prometa, koji bi mogao kompenzirati nešto manje prihode zbog pojeftinjenja trajekata vikendom u razdoblju od predstojeća dva mjeseca, javlja Novi list.