Karta Kretanja brodova u realnom vremenu!

Od srijede u Rijeci festival “Fiumare”

Zadnjeg dana mjeseca svibnja na Korzo će uploviti tradicijske barke, a to znači samo jedno – zajedno s barkama u Rijeku će uploviti i Fiumare. Ovogodišnje izdanje manifestacije Fiumare – kvarnerski festivala mora i pomorske tradicije najavljeno je prigodno na botelu Marina, a o festivalu i njegovom programu su pričali Vojko Obersnel, gradonačelnik Grada Rijeke, Nada Milošević, pročelnica Upravnog odjela za pomorsko dobro, promet i veze Primorsko-goranske županije, Petar Škarpa, direktor Turističke zajednice grada Rijeke, Martina Pavelić, stručna suradnica pri Turističkoj zajednici Kvarnera, Sniježana Papeš, rukovoditeljica sektora Marketing Lučke uprave Rijeka te Robert Mohović, predsjednik Udruge „Koordinacija udruga za očuvanje i revitalizaciju pomorske i brodograđevne baštine Kvarnera i Istre”.

U sklopu predstavljanja održalo se i otvorenje izložbe fotografija članova Fotosaveza PGŽ „Jedra Kvarnera“ te prezentacija Jakova Karmelića na temu „Što je to festival Fiumare“, a sve uz gastronomsku ponudu Kuće krčkog pršuta Žužić.

Festival mora i pomorske tradicije s kvarnerskim obilježjem će nas od 31. svibnja do 7. lipnja svakodnevno vraćati “100 godina u prošlost”, u doba kada je prostor uz Mrtvi kanal bio mjesto svakodnevnog intenzivnog trgovačkog prometa. Povezujući pomorsku i trgovačku tradiciju prošlosti s današnjom svakodnevnicom, Fiumare će i ove godine biti svojevrsni vremeplov na autentičnim lokacijama Mrtvog kanala i Verdijeve ulice, a uz Korzo, tradicijske će barke zauzeti i cijeli riječki akvatorij i luku.

Drvene barke na jedra usidrene u Mrtvom kanalu, trgovci i obrtnici u tradicijskim nošnjama iz svih krajeva Kvarnera, interaktivne radionice pomorskih i ribarskih vještina, promocija starih običaja, gastronomska ponuda autohtonih jela i vina, organizirani razgledi povijesnih lokacija užeg središta grada, regate tradicijskih barki na jedra, izložbe, predavanja, dani otvorenih paluba i muzeja… samo su dio programa koje nudi Fiumare.

Svečano otvorenje festivala održat će se 1. lipnja u 12.30 sati ispred HNK Ivana pl. Zajca uz bogati kulturno-zabavni program, a novost ove godine je uprizorenje spašavanja Rijeke od razaranja od strane engleske flote, u kojem je glavnu ulogu odigrala Karolina Riječka. Uprizorenje će se odigrati 2. lipnja u akvatoriju ispred Gata Karoline Riječke, a u spektaklu će sudjelovati brodovi „Kraljica mora“, „Otac Roko“, „Paša“ i tradicijske barke na jedra Istre i Kvarnera, piše Fiuman.

Foto: Fiuman