Karta Kretanja brodova u realnom vremenu!

Odabrani izvođači radova na produženju kontejnerskog terminala u Kopru

Luka Koper sprema se za veliku investiciju u svoj kontejnerski terminal. Planira se povećanje kapaciteta i površine, a poznat je i izvođač radova, tvrtka Kolektor, s partnerima Grafist i Adriaing.

Odmah po potpisivanju ugovora plan je početi s radovima, i to već ovog ljeta. Produženje Pristaništa I uključuje izgradnju dodatnih 98.5 metara privezišta kao i 24.830 kvadratnih metara skladišnog prostora.

Planirani radovi, Izvor: Luka Koper

Cijela konstrukcija oslanjat će se na 770 čeličnih pilota koji će biti dugački 65 metara. Izgradnja će se odvijati u skladu s dozvolom koja uključuje odvijanje radnog procesa od 7 do 18 sati, kako se ne bi građani uznemiravali.

Očekivani završetak radova na 98.5 metara nove obale je ožujak 2021. dok će skladišni prostori biti dovršeni do listopada 2022.

S povećanjem privezišta za gotovo 100 metara (98.5), ukupna dužina obale za pristajanje kontejneraša bit će 695 metara. Trenutno je dužina 596 metara. U tijeku je i javna nabava za dva najnovija kontejnerska mosta super post-Panamax klase.

Da bi se uopće moglo započeti s projektom, Luka Koper i Grad Koper morali su potpisati sporazum kojim se jamči da proširenje terminala neće imati štetan utjecaj na život stare jezgre grada, koja je i najbliža luci.

Cijela investicija trebala bi značiti da će Koper u budućnosti moći godišnje prekrcati 1.3 milijuna TEU, a uz dodatnu optimizaciju i 1.5 milijuna TEU jedinica.

Luka Koper osigurala je 45.6 milijuna eura iz EU fondova za ovu investiciju, kao dio NAPA4CORE projekta (Connecting Europe Facility).