Karta Kretanja brodova u realnom vremenu!

Odbijena dva riječka projekta

Obnova riječkog lučkog bazena na području od upravne zgrade “Luke” do terminala Zagrebačka obala te nadgradnja i rekonstrukcija lučkog bazena Bakar bit će mogući zahvaljujući novcu Europske unije.

To nisu i jedini projekti na području riječke luke, koji su bili kandidirani prema CEF-u (Connecting Europe Facility – Transport), ali je u slučaju projekta produbljivanja obale na kontejnerskom terminalu Brajdica odgovor iz CEF-a bio negativan što znači da nije prihvaćeno sufinanciranje oko 10 milijuna eura vrijednog projekta, čiji je cilj povećati dubinu na 14,5 metara na staroj obali Brajdice kako bi se omogućio prihvat najvećih kontejnerskih brodova. Lučka uprava Rijeka će stoga morati potražiti neki drugi model financiranja ili pokušati ponovo kandidirati prema sredstvima iz CEF-a, piše Novi list.

Negativan odgovor stigao je od CEF-a i u Hrvatske ceste na zahtjev za sufinanciranje izgradnje ceste D-403, koja bi morala povezati novi kontejnerski terminal na Zagrebačkoj obali s čvorom Škurinje na riječkoj obilaznici. Riječ je o daleko najskupljem projektu u ovom paketu, čija vrijednost iznosi više od 500 milijuna kuna i sada će biti nužno aktivirati neke druge varijante oko sufinanciranja ili će se sredstva morati izdvojiti iz državnog proračuna.

Foto: Damir Miškulin