Karta Kretanja brodova u realnom vremenu!

Počinju radovi na Brajdici: dvije godine privremene regulacije prometa u Rijeci

Na kontejnerskom terminalu na Brajdici u Rijeci počinju radovi u projektu „Razvoj multimodalne platforme u luci Rijeka i povezivanje s kontejnerskim terminalom Jadranska vrata“. Sve do sredine 2020. godine rekonstruirat će se željeznički kolodvor Rijeka – Brajdica te graditi novi izvlačnjak u željezničkom tunelu Sušak i intermodalni terminal na kontejnerskom terminalu na Brajdici.

Riječ je o zajedničkom projektu Lučke uprave Rijeka i „HŽ Infrastrukture“ vrijednom 35,6 milijuna eura, od kojih se 85 posto (30,26 milijuna eura) bespovratno sufinancira novcem iz Europske unije, točnije, iz Instrumenta za povezivanje Europe (CEF). Radove će izvoditi zajednica ponuditelja „Kolektor Koling“ d.o.o. i „Euro-asfalt“ d.o.o. Kada radovi završe, kontejnerski terminal na Brajdici imat će četiri nova željeznička kolosijeka, kontaktnu mrežu, signalne i telekomunikacijske uređaje te novu rasvjetu.

Radovi na kontejnerskom terminalu uvelike će utjecati i na svakodnevni život Rijeke, konkretno na promet u središtu grada. Već sljedećeg tjedna sav se željeznički promet iz tunela Sušak preusmjerava prema glavnom željezničkom kolodvoru, odakle će vlakovi s kontejnerima preko Rive i Ulice Ivana Zajca voziti do Brajdice i obrnuto. Zbog toga će u tom dijelu grada biti uspostavljena i privremena regulacija prometa, koja će potrajati do završetka radova – sredine 2020. godine.

U Ulici Ivana Zajca postavit će se ograda uz prugu i za cestovni promet „osloboditi“ krajnji lijevi prometni trak, dosad bočno parkiralište. Autobusno stajalište kod HNK-a Ivana pl. Zajca premješta se u Ribarsku ulicu. Željeznički promet središtem grada trebao bi se obavljati između 9 i 14 sati te između 17 i 5 sati ujutro. Od 6 do 9 te od 14 do 17 sati, kada je promet na gradskim cestama najgušći, nije predviđeno prometovanje manevarskih vlakova između Brajdice i glavnog kolodvora.

Izmjena će biti i u prometu Šetalištem XIII. divizije na Pećinama, iznad ulaza u tunel Sušak. Ondje će stotinjak metara prometnice biti preusmjereno na novi dio kolnika, koji bi trebao biti izgrađen do sredine rujna.

Radovi kojima će se uspostaviti privremena regulacija prometa na Rivi i u Ulici Ivana Zajca počinju u četvrtak 2. kolovoza, a nova regulacija bit će na snazi od ponedjeljka 6. kolovoza. Pripremni radovi na Šetalištu XIII. divizije počinju 6. kolovoza. Poseban oprez bit će potreban na raskrižjima duž Rive, Ulice Ivana Zajca i dalje do ulaza u kontejnerski terminal.

Lučka uprava Rijeka i „HŽ Infrastruktura“ građane i sve ostale sudionike u prometu mole za razumijevanje i povećan oprez.