Karta Kretanja brodova u realnom vremenu!

Pomorska nezgoda putničkog broda ‘Komiža’ na otoku Žirju

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) izvijestila je resorno Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture o pomorskoj nezgodi putničkog broda na otoku Žirju.

Službenici MRCC Rijeka obavijest o pomorskoj nezgodi zaprimili su jutros, 6. veljače  u 06.12 od službenika LK Šibenik, koji su izvijestili o nezgodi brzog putničkog broda tipa dvotrupac (katamaran), imena ‘Komiža’, dužine 26,67 metara, a koji je prema informacijama LK Šibenik, pretrpio oštećenje jedne pogonske elise, uslijed nasukanja na hridinastoj obali uvale Muna, na otoku Žirju.

Očevid o uzrocima ove pomorske nezgode, koju su službenici LK Šibenik rano jutros započeli privremeno je bio prekinut, jer je postojala  opasnost od daljnjih oštećenja nasukanog trupa broda pod utjecajem valova te se odmah poduzela aktivnost odsukavanja, nakon čega je, u 08.15 sati spasilački brod iz sastava LK Šibenik uzeo brod ‘Komižu’ u tegalj, jer su zapovjedniku broda ‘Komiža’ službenici Šibenske kapetanije izdali zabranu isplovljenja.

Brod komiža iz Žirjanske uvale Muna teglio se prema Šibenskoj gradskoj luci, gdje je se na sigurnim vezu nastavljen i dovršen očevid o uzrocima ove pomorske nezgode, koja je, srećom, prošla bez ozlijeđenih putnika i članova posade i bez prodora mora u trup broda, dok na poziciji pomorske nezgode nije uočeno onečišćenje mora i morskog okoliša.

Putnički brod ‘Komiža’ u vlasništvu je domaće brodarske tvrtke Linijska nacionalna plovidba iz Splita (zakupoprimac i brodar je Catamaran-line d.o.o. iz Splita), koja je temeljem sudjelovanja u natječaju Agencije za obalni linijski pomorski promet sklopila ugovor o održavanju brzobrodske linije 9502 (Žirje – Kaprije – Šibenik) te na istoj od 1. siječnja 2018. godine obavlja uslugu prijevoza putnika putničkim brodom ‘Komiža’. (MMPI)