Karta Kretanja brodova u realnom vremenu!

Presuda kapetanu “kukavici”: Za havariju Coste Concordije dobio 16 godina zatvora

Bivšeg kapetana kruzera ˝Costa Concordia˝ najviši talijanski sud osudio je na 16 godina zatvora zbog uloge u brodolomu 2012., u kojem su kod toskanskog otoka Giglio poginula 32 osobe.

Francesco Schettino je prvotno proglašen krivim za ubojstvo 2015., uzrokujući brodolom i napustivši svoje putnike. Odluka u petak obilježila je završetak žalbenog postupka, pri čemu je sud potvrdio prvotnu presudu.

Slobodan tijekom dugotrajnih pravnih bitaka, Schettino (56), odmah nakon izricanja presude upućen je u zatvor u Rimu kako bi započeo svoju kaznu, rekao je njegov odvjetnik Saverio Senese.

“Kao i uvijek, Italija treba pronaći žrtveno janje”, kazao je Senese novinarima, dodavši da je njegov klijent čekao riječ o svojoj sudbini sam izvan zatvorskih vrata umjesto da ostane kod kuće sa svojom obitelji u južnoj Italiji.

„Costa Concordia” je imala više od 4.200 putnika i članova posade u vrijeme kad je udarila u stijene kod otoka Giglio u studenoj siječanjskoj noći.

Schettino, kojeg su talijanski mediji prozvali “Kapetan Kukavica” zbog napuštanja broda dok je kaotična noćna operacija spašavanja bila u punom jeku. Kritičari ga optužuju da je svojim djelovanjem donio sramotu cijeloj zemlji.

Na prvom suđenju tužitelji su zatražili 26-godišnju uvjetnu kaznu. Schettino je priznao odgovornost, ali je odbio krivnju za smrti koje su se dogodile tijekom evakuacije i rekao da nije isključivo samo on kriv.

Njegov odvjetnik je izjavio kako bi se mogao žaliti Europskom sudu za ljudska prava. “Mislim da je ovdje došlo do ozbiljnog zlostavljanja”, rekao je Senese i dodao da nikada neće odustati.

Istražitelji su ozbiljno kritizirali Schettinovo postupanje s katastrofom, optuživši ga za plovidbu preblizu obale kako bi spektakularno “pozdravio” Giglio u korist glavnog konobara na brodu koji je s tog otoka.

Schettino je također optužen da je odgodio evakuaciju i napustio svoj brod prerano. Rekao je da je bio ispao iz broda kad se nagnuo ta da je pao na krov čamca za spašavanje.

Ponižavajuće, bijesni dužnosnik Obalne službe morao mu je narediti da se vrati na svoj brod i preuzme odgovornost za spašavanje.

Ostao je sam da odgovara za katastrofu nakon što je vlasnik broda, Costa Cruises, podružnica Carnival Corp., platila novčanu kaznu od milijun eura, a tužitelji su prihvatili sporazume o priznanju krivice od još pet časnika.

Masivna hrđujuća olupina „Costa Concordia” ostala je napuštena na mjestu nesreće dvije i pol godine prije nego što je bila uklonjena u najskupljoj pomorskoj operaciji uklanjanja olupine u povijesti. Posljednje tijelo pronađeno je 2014. godine.

Schettinov tim branitelja tvrdi da je on spriječio još veću katastrofu upravljajući brodom blizu otoka u vrijeme potonuća, piše Pomorac.

Foto: REUTERS/Max Rossi/File Picture