Karta Kretanja brodova u realnom vremenu!

Prilikom ukrcaja derivata na brod “Marisa N” lož ulje isteklo u more u Bakru

 

More i obala na Ininom terminalu za prekrcaj naftnih derivata u Bakru zagađeni su lož uljem u noći sa srijede na četvrtak, nakon pucanja fleksibilne cijevi prilikom ukrcaja derivata na brod »Marisa N« u vlasništvu talijanske brodarske kompanije.

Prema riječima Darka Glažara, riječkog lučkog kapetana, najveći dio izlivenog loživog ulja zadržan je na kopnu, dok je u more dospjela količina od oko jednog kubičnog metra ulja, koja je u potpunosti zadržana unutar zaštitne brane, zahvaljujući čemu je izbjegnut teži incident.

– Prema dosad utvrđenom, na terminalu u Bakru je došlo do pucanja fleksibilne cijevi, i to na kopnenom dijelu, zbog čega je loživo ulje isteklo po instalacijama terminala, cesti, te je jedan dio ulja dospio u more. Odmah po dojavi uputili smo naše plovilo na mjesto događaja, a čišćenju zagađenog područja pristupili su djelatnici »Dezinsekcije« sa svojim specijalnim plovilima, te tvrtka »Ind-Eko«, čiji djelatnici čiste zagađenje na kopnu. Osim zaštitne brane koja se i inače prilikom prekrcaja postavlja oko brodova na terminalu, postavljena je i dodatna brana, a svo lož ulje koje je dospjelo u more zadržano je unutar brane, tako da ne bi trebalo biti težih posljedica, kazao je Glažar, dodajući kako je utvrđeno da je puknuta fleksibilna cijev imala važeće certifikate, a uzroci puknuća tek se trebaju utvrditi.

Ovo je već treći incident s izlijevanjem ulja u more iz Rafinerije nafte Rijeka u posljednjih nešto više od pola godine, ali i prvi nakon niza godina na terminalu za prekrcaj derivata u Bakarskom zaljevu. Iz Ine su potvrdili kako je uzrok zagađenju puknuta cijev.

– U luci Bakar na gatu 5, prilikom ukrcaja derivata na brod talijanske kompanije »Marisa N« došlo je do pucanja fleksibilnog crijeva kroz koje se s kopna obavljao utovar derivata na brod, a što je zatim uzrokovalo istjecanje medija u more unutar zaštitne brane. Odmah po događaju pristupilo se zatvaranju zasuna na gatu 5 uslijed čega je propustila brtva na cjevovodu medija koja je uzrokovala izlijevanje na cijevne instalacije i dio ceste u luci Bakar. Otprema je zaustavljena te se sanira zahvaćene površine svom raspoloživom opremom (brodovi, skimeri, postavljenje dodatnih upijajućih brana). Također, u tijeku je kemijsko mehaničko čišćenje instalacija i zahvaćenih površina u luci Bakar od strane ovlaštene tvrtke. Naglašavamo kako je izlijevanje lokalizirano unutar zaštitnih brana, a potpuna sanacija očekuje se u najkraćem mogućem roku. Nadležne službe i inspekcije su pravovremeno obaviještene o događaju, stoji u odgovoru Ine na naš upit o uzrocima zagađenja.

Prije pola godine uljem iz Rafinerije onečišćen je velik dio obalnog pojasa kod lučice Podurinj, a zagađenje se tada bilo proširilo i prema otvorenom moru, dok je prije otprilike mjesec dana, nakon obilnih kiša na istom području došlo do ispiranja ugljikovodika iz podzemlja u more, no tom prilikom zagađenje nije dospjelo do obale, te je sanirano u kratkom roku, piše Novi list.