Karta Kretanja brodova u realnom vremenu!

Rijeka podiže spomenik pomorcima Carpathie

Rijeka će uskoro dobiti spomenik pomorcima »Carpathije«, legendarnog broda čija je posada spasila dio brodolomaca s »Titanica« i koji je u to vrijeme održavao redovnu liniju između Rijeke i New Yorka, obznanili su na prekjučerašnjoj svečanoj skupštini Udruge pomorskih kapetana sjevernog Jadrana »Kraljica mora« njezin predsjednik kap. Juraj Karninčić i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

On je potvrdio da su u tijeku završni razgovori s arhitektom. Kako doznajemo, spomenik legendarnom brodu, koji je u noći sa 14. na 15. travnja 1912. godine jedini priskočio u pomoć stradalom »Titanicu«, bit će postavljen na Adamićevom gatu.

Kap. Karninčić podsjetio je kako je među posadom putničkog parobroda »Carpathie« bilo 87 pomoraca iz Primorja i Istre. »Carpathia« je bila na liniji New York-Rijeka, a nakon što se s brodolomcima te najveće pomorske katastrofe vratila u New York, nastavila je redovnu linijsku plovidbu i 5. svibnja uplovila je u Rijeku.

Upravo je Udruga pomorskih kapetana »Kraljica mora« bila ta koja je pokrenula inicijativu za podizanje spomenika »Carpathiji« i njezinim pomorcima još prije više godina, a ovo spomen obilježje realizirat će se u sklopu pripreme Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture.

Ssvečana skupština Udruge pomorskih kapetana sjevernog Jadrana imala je još jedan značaj jer je njome ujedno obilježena i 120. godišnjica od osnivanja prve udruge kapetana u Rijeci, 1897. godine, koja je započela s radom kao »Club Capitani Marittimi«, a prvi predsjednik bio je Bela Cosulich.

Udruga »Kraljica mora« osnovana je prije 15 godina i ima 110 članova, među kojima su i četiri žene, jedna zapovjednica i tri poručnice. Udruga je članica CESMA-e, Udruge zapovjednika Europe i ZHUPK–a, Zajednice hrvatskih udruga pomorskih kapetana. Među njezinim istaknutijim članovima je i kap. Serđo Kos, bivši dekan Pomorskog fakulteta u Rijeci, redoviti član znanstvenog Vijeća za pomorstvo HAZU-a, kao i Kraljevskog Instituta za navigaciju (RIN) iz Londona.

U prigodnom obraćanju na svečanosti Udruge »Kraljice mora« u Gradskoj vijećnici Rijeke, kap. Kos je podsjetio na široke javne ovlasti koje imaju zapovjednici brodova, a dodao je i kako su zapovjednici brodova u 21. stoljeću u neku ruku i menadžeri s obzirom na vrijednost imovine kojom upravljaju i za koju su odgovorni, koja u pojedinim slučajevima iznosi od jedne do dvije milijarde dolara, koliko današnji brodovi znaju koštati.

Kapetan Kos je iznio i podatak od gotovo 11 milijardi tona roba, koliko se godišnje preveze morskim putem što odgovara, povukao je kap. Kos zanimljivu paralelu, oko 14 posto ukupne biomase na Zemlji. O stoljeću pomorstva u Rijeci kraće je predavanje održao dr. Jakov Karmelić dok su se za glazbeni ugođaj pobrinule članice ženske klape Luka. Prekjučerašnja svečana sjednica Udruge pomorskih kapetana sjevernog Jadrana zapravo je uvod u Kvarnerski festival mora i pomorske tradicije Fiumare, koji počinje iduće srijede, piše Novi list.

Foto: wikipedia