Karta Kretanja brodova u realnom vremenu!

Rijeka postala mjesto najveće koncentracije luksuznih mega jahti u Hrvatskoj

Tko bi rekao da Rijeka može postati mjesto najveće koncentracije mega luksuznih jahti u Hrvatskoj. Ovo je ipak tradicionalno lučki, a ne mondeni grad, koji na prostoru od Gata Karoline Riječke, preko Rive Boduli i Riječkog lukobrana sve više podsjeća na Monte Carlo. Ovih dana možda i više nego ikad ranije, jer je ukupno desetak jahti u riječkoj luci, najveća ima 93 metra, a najmanja je duga 26 metara.

Posljednja je stigla, prije nekoliko dana jahta »H« duga 39 metara, a ovoga vikenda najavljeno je da će uploviti i jahta »Minetime« duga 28 metara. Iako je teško procjenjivati koliko je financijski težak riječki vozni park luksuznih jahti s velikom sigurnosti se može reći kako desetak trenutno privezanih jahti zajedno košta oko 400 milijuna eura. Svota je sama po sebi doista nevjerojatna, naravno i dostupna samo odabranima, jer takvo plovilo nije samo teško kupiti, već ga je teško i održavati, tankati gorivom, plaćati posadu i sve ostale troškove.

– Već sada imamo sigurnih 100 noćenja tijekom ovog ljeta, a to je vrlo dobra brojka. Baš ovoga tjedna u Rijeku stižu još dvije luksuzne jahte tako da ih sada ima desetak. S ponosom mogu reći da u ovom trenutku Rijeka predstavlja najjaču destinaciju luksuznih mega jahti na hrvatskom dijelu Jadrana. Uvjeren sam da će tako i ostati i u zimskom periodu, jer također imamo vrlo dobre najave dugotrajnog smještaja jahti u Rijeci u zimskom periodu, ističe Šimić, koji smatra kako bi sve navedeno trebalo predstavljati priliku za još ambicioznije planove, jer je po njemu sasvim realno i moguće ostvariti da u Rijeci jednog dana redovno bude na vezu čak 30-tak luksuznih plovila, što bi doista bio izuzetan prizor, istovremeno dobar posao i turistička atrakcija, izjavio je za Novi list.

Cjelokupni članak o kapetanovom planu razvoja luke možete pročitati OVDJE.

Foto: Aramis Vračar