Karta Kretanja brodova u realnom vremenu!

S kruzera “Norwegian Star” pala Britanka, pronašla ju jutros obalna straža RH

U subotu navečer oko 23:45 sati na moru, 25 nautičkih milja jugozapadno od Malog Lošinja, došlo je do pomorske nesreće prilikom koje je s kruzera “Norwegian Star” pala 46-godišnja britanska državljanka. Brod je plovio iz Dubrovnika za Veneciju.

Potraga je pokrenuta nakon što je zapovjednik broda izvijestio o “čovjeku u moru” u 2:17, u nedjelju. Odmah po zaprimanju dojave službenici MRCC Rijeka pokrenuli su koordiniranu potražno – spasilačku akciju sa službenicima Lučke kapetanije Rijeka, a u potragu je angažirana i Obalna straža sa dva ophodna plovila i potražnim zrakoplovom, koji se u zračnu potragu uključio jutros odmah po razdanjivanju.

Akcija je okončana u nedjelju oko 9:40, kada je javljeno kako je u blizini Malog Lošinja pronađena nestala putnica. Ophodnim brodom Obalne straže RH “Cavtat” prebačena je u Pulu na pregled vidno onemoćala zbog dugotrajnog boravka u moru (10 sati).

U potrazi su pomogli i trajekt “Zadar” te kruzer “Celebrity Constellation”, dok je brod s kojeg je pala putnica, “Norwegian Star” u potrazi sudjelovao cijelo vrijeme trajanja akcije.

Odmah po okončanju akcije kruzer “Norwegian Star” zaplovio je brzinom od preko 20 čvorova u Veneciju u koju je stigao sa znatnim zakašnjenjem od nekoliko sati.

Norwegian Star, prijeđeni put

Kruzer “Celebrity Constellation” za vrijeme događaja bio je na putu iz Splita za Veneciju te se u potragu uključio oko 3 sata u nedjelju, što je vidljivo i iz zapisa o kretanju samog broda, gdje je vidno usporio u prijavljenom području nestanka te u potrazi sudjelovao preko 3 sata.

Jadrolinijin trajekt “Zadar” na redovnoj liniji Zadar-Ancona, u potrazi je sudjelovao nešto više od dva sata, a potom nastavio svojom redovnom rutom za Anconu.

Zapovjednik broda “Cavtat”, poručnik fregate Lovro Orešković o samoj akciji je rekao:

Spasili smo jedan ljudski život. Taj osjećaj ne može se mjeriti ni sa čime. U svim segmentima ove zaista dramatične situacije pokazali smo da smo dobro obučeni i uvježbani. Ponosan sam na cijelu posadu broda, a posebno na kolegu, poručnika korvete Marina Delića, plivača spasioca, koji je gospođu, vidno onemoćalu dugotrajnim boravkom u moru, iznio iz mora na palubu broda.

Foto D. Štifanić / Glas Istre