Karta Kretanja brodova u realnom vremenu!

Scenic Eclipse isplovio iz Pule za Reykjavik

Dusko Marusic/Pixsell

S dva sata kašnjenja, polarni kruzer Scenic Eclipse je oko 20 sati napokon isplovio iz pulske luke, javlja Glas Istre.

Praćen zvukom sirena i Pilotom Lučke kapetanije Pula luksuzna krstarica je zaplovila prema svom odredištu Reykjaviku, gdje će ukrcati putnike za prvo putovanje.

Polarni kruzer, odnosno novogradnja 530, zadnji je brod koji je prije proglašenja stečaja porinut s navoza na Uljanikovom Otoku i prvi koji je usprkos stečaju dovršen i isplovio iz Pule.

Zanimljiva vijest je i da će kuma broda biti oskarovka Helen Mirren, jedna od najcjenjenijih glumica današnjice, na svečanosti krštenja koje je za 10. rujna ove godine zakazano u New Yorku. Tu vijest objavio je jučer osnivač i predsjednik uprave kompanije Glen Moroney koji je kazao kako je jedinstven brod kakav je Scenic Eclipse u ulozi kume jednostavno morao imati jednu jednako tako jedinstvenu osobu, te da čuvena britanska glumica to svakako jest.

Portal Brodovi u Rijeci saznaje kako unatoč isplovljavanju, na brodu su radovi u punom jeku. Završava se interijer, kabine, hotel, oprema itd.

To nije ništa čudno, uobičajena je pojava i u drugim škverovima (kad se kasni), jer ti poslovi po redoslijedu dolaze zadnji, i dogodi se da ako je bio kakav zastoj ili odgoda radi mašinerije, motora, konstrukcije, kablaže itd., to ‘pojede’ vrijeme i poremeti raspored (kažu da se ‘hodogram’ pomakne udesno na kalendaru).

Obično bude veći dio za boravak putnika i posade, kao i restoran, bar, entertainment dio ipak privedeni kraju, a manji postotak tih radova se odvija čak i u navigaciji do prve luke ukrcaja putnika, kao što je slučaj sada s Reykjavikom.
Jednom kad su putnici na brodu, posada i radnici moraju biti ‘nevidljivi’ i ‘nečujni’ tj. obavljaju se samo tihi radovi, u prostorijama bez putnika.