Karta Kretanja brodova u realnom vremenu!

Sirena iz Rijeke preselila u Koper

Foto: Katja Gleščič

U Koper je pred 10-ak dana stigao pilot brod “Sirena” koja je prije toga bila u vlasništvu tvrtke Croatia pilot iz Rijeke, a od 11. svibnja obavljat će uslugu pilotaže u Kopru.

U razdoblju 1996.-2020. pilotažu u Luci Koper izvodila je tvrtka Piloti Koper. Imali su dvije pilotine (neko vrijeme čak i tri) te vlastite pilote i voditelje brodova.
Poslovali su prilično uspješno, ali kako svaka medalja ima dvije strane, tako su s druge strane bili nezadovoljni djelatnici, koji su imali puno posla, a male plaće te su čak prošle godine zaprijetili i štrajkom.

Republika Slovenija je u više navrata napravila promjene u zakonu pomorskih djelatnosti. Pilotaža je postala posao države te više nema mjesta privatnicima.
Početkom ove godine formiralo se novo poduzeće s imenom Kopp, koje je u 100%-tnom vlasništvu države. Donesena je odluka da Kopp počinje s poslom pilotaže u ponedeljak, 11. 5. 2020., a upravo će “Sirena” biti brod s kojim će započeti posao.

Prilog TV Kopra

Pomorsko pilotažo, eno najpomembnejših služb v koprskem pristanišču, ki zagotavlja varnost pri vplutju ladij, je skoraj 30 let izvajalo zasebno podjetje Piloti. Prejšnja vlada je z uredbo, ki je stopila v veljavo pred dvema mesecema, pilotažo dodelila državnemu podjetju KOPP. To je bilo ob ustanovitvi brez plovila in pilotov, saj so bili vsi, ki imajo veljavno licenco, s konkurenčno klavzulo vezani na družbo Piloti. Kot kaže, pa je tudi ta problem zdaj rešen. Prispevek je pripravil Dean Jelačin.

Objavljuje TV Koper Capodistria u Četvrtak, 23. travnja 2020.

Kopp trenutno vrši sve potrebne pripreme. Traže se licencirani pomorski piloti i voditelji brodova, dok je “Sirena” u Marini Koper na ušminkavanju i opremanju.

Dio teksta preuzet s portala Primorske novice.