Karta Kretanja brodova u realnom vremenu!

Snimili smo prilog za HRT-ovu emisiju “More”

Kada se netko nečim počne baviti na dobrovoljnoj bazi, nikada ne očekuje da će od tog svog hobija uspjeti napraviti nešto značajno. Tom mišlju bili smo vođeni i mi kada smo pred dvije godine osnovali Facebook stranicu. Jedini cilj bio nam je popratiti rad naše najveće i najdraže luke, pritom koristeći dostupne izvore informiranja.

S vremenom su se za naše djelovanje počeli zanimati mnogi te su nam se javili ljudi nudeći nam svoj web prostor, kako bi mi pokrenuli i svoj internetski portal. To nam je pošlo za rukom u prosincu 2016. godine, kada nam je svoj web prostor ustupio Kristian Golić, a jedini zadatak naš bio je održavati stranicu, što i danas činimo. Koliko smo u tome uspješni prosudite sami.

Naš rad zainteresirao je mnoge, prvenstveno što se nismo ustručavali pitati odgovorne sve što nas je zanimalo, jer ćemo i ovdje ponoviti, Rijeka je najbitnije od svega i ako možemo bilo kako doprinijeti da naš grad i luka bude još bolji, to ćemo i činiti.
Kontaktirali smo Lučku upravu Rijeka, čelne ljude Maerska i CMA CGM-a u Hrvatskoj, AGCT i mnoge druge pa čak i u inozemstvu, ne bi li saznali informacije koje su nas zanimale i nigdje nismo ostali uskraćeni za informacije, što je za svaku pohvalu i zahvalu.

Naše vijesti prenosili su i prenose i drugi riječki portali, a s brzorastućim brojem fanova na Facebooku, počeli su se i mediji zanimati o nama pa je snimljen i prilog za Radio Rijeku.

Na inicijativu mladog novinara Borisa Kanazira koji je pripremio taj intervju, odlučili smo se okušati i u televizijskim vodama, i to ni manje ni više nego za HRT i emisiju “More”.
Snimanje se odvijalo na više lokacija dva dana. Prvi dan bio je petak 10. veljače, započeo je već u 8:10 gdje se u blizini putničkog terminala snimio prilog o samoj stranici, a onda smo se svi preselili u zatvoreni dio luke gdje smo se na naše veliko zadovoljstvo upoznali s Aramisom Vračarom, koji je jedan od najaktivnijih naših fotografa. Domaćini su nam bili Rajko Jurman iz Lučke uprave Rijeka te Sonja Tešić iz Luke Rijeka, kao isam Aramis koji je i dao izjavu.
Priliku smo iskoristili za fotografiranje i posjet dizalici, što se naravno ne propušta.

Drugi dio snimanja odrađen je na kontejnerskom terminalu na Brajdici, u nedjelju 12. veljače od 9:15h, gdje se snimanje poklopilo s dolaskom kontejnerskog broda “Maersk Elba” o kojem smo već dovoljno pisali. Ovdje je izjavu dao još jedan redoviti fotograf, Alan Gambeta, koji radi na samom terminalu. Domaćin nam je bio djelatnik zaštite na radu AGCT-a Tijan Drobnjaković, a koji nam je pričao o terminalu i njegovom radu. Dotaknuli smo se i nešto škakljivijih tema, poput one, zašto se gradi još jedan kontejnerski terminal, kad ni ovaj nije na maksimalnom kapacitetu?!
Tijan nas je proveo terminalom, a na kraju smo se popeli i na same kontejnerske mostove, dok je “Elba” bila u obradi, što je bio fantastičan prizor. Usput je Boris snimio i još jednu izjavu na visini od oko 50 metara, a u konačnici smo rekli par riječi i o velikoj “Elbi” pred samim brodom.

Sve u svemu, vrhunski doživljaj u dva dana. Zahvala svima koji su ovo omogućili. Strah nas je da nekog ne preskočimo pa nećemo nabrajati, ali popis bi bio podugačak.
Na kraju preporuka, NEDJELJA 13:20, HRT 1, emisija “MORE” i prilog o nama!

Fotogalerija sa snimanja uz još poneku zanimljivost očekuje vas u nastavku.

« od 2 »