Karta Kretanja brodova u realnom vremenu!

Šteta u Kopru procjenjuje se na 15 do 20 milijuna eura

U nevremenu koje je u u srijedu 7. lipnja pogodilo Koper, a o čemu smo već izvještavali, nastala je materijalna šteta između 15 i 20 milijuna eura, javlja stranica FleetMon, pozivajući se na informacije iz same luke.

Podsjećamo, snažna tramontana, koja je puhala brzinom i do 110 km/h, otrgnula je s veza brod za prijevoz automobila “Neptune Thelisis” pri čemu se on nekontrolirano kretao te udario o obalu terminala za rasute terete. Pritom je srušio veliku dizalicu za iskrcaj. Odmah po nastanku problema, na mjesto događaja poslani su tegljači kako bi osigurali brod od novog incidenta. Brod je pretrpio manja oštećenja i udubljenja, a dizalica se potpuno srušila. Nije bilo ozlijeđenih niti onečišćenja mora.

Pozadina cijele priče vrlo je zanimljiva. Naime, izvješća kažu da se brod otrgnuo s pramčanog veza uz dva spuštena sidra te krmom zarotirao što nije moguće ako je na krmi bio vezan. S obzirom na položaj tog terminala logičnije bi bilo da je otkinut s veza na krmi, a zatim da je vjetar zarotirao cijeli brod oko pramca, a zatim je brod krmom udario u terminal za rasute terete i dizalicu. Navodno je master broda prije same nesreće zatražio i asistenciju tegljača kako bi ga osigurali. Međutim, nije ih dobio ili su kasnili.

Slovenski mediji pišu kako se vlasnik broda navodno i ranije žalio na uvjete u tom lučkom bazenu te spominju i ranije dvije nesreće sličnog epiloga koje su se događale na istom mjestu. Zbog svega se vlasnik ograđuje od nesreće.

“Neptune Thelisis” i danas je na vezu u koperskoj luci kako bi se utvrdilo je li spreman za nastavak plovidbe, a istraga i dalje traži odgovor na pitanje tko je kriv.