Karta Kretanja brodova u realnom vremenu!

“Superfast I” stigao na remont u Viktor Lenac

Nakon pauze od dvije godine, na Kvarner je stigao još jedan grčki superbrzi trajekt “Superfast I”. Brod je došao na remont u Viktor Lenac, a koliko će se zadržati, nije nam poznato.

Prvi grčki brod u Lencu bila je “Cruise Olympia” Minoan Linesa koja je na remont došla u prosincu 2014. godine. Već početkom 2015. godine na remont je stigla i “Forza” koja je tada bila u najmu kod Anek Linesa. Nakon toga uslijedila je pauza od točno dvije godine da bi 20. siječnja 2017. na sidro ispred brodogradilišta stigao “Superfast I”.

Riječ je o trajektu velikih dimenzija, prvenstveno namijenjenom prijevozu većeg broja vozila. Izgrađen je 2008. godine u Italiji, dugačak je 199 metara, širok 27 metara. Posjeduje veliku garažu u koju može stati 600 automobila, a pruža i smještaj za 960 putnika. Kako akomodacija nije prvenstvena namjena ovog trajekta, nudi tek 268 ležajeva.
Performanse su sjajne. Može “potegnuti” i 25 čvorova pogonjen dvama Wärtsilä 12V46 motorima.

Sestrinski brod mu je “Forza” koja je već bila na remontu. Međutim, prema podacima kojima raspolažemo “Superfast I” u vlasništvu je Attica grupe, dok je “Forza” vlasništvo Grimaldija.

Zanimljivosti radi, gaz mu je 6.4 metara, čime bi u teoriji mogao pristati na Riječki lukobran, bude li za time potrebe u budućnosti, ukoliko se strani brodari angažiraju na Riječkom prometnom pravcu. Jedno je sigurno, neće doći sami, treba ih privući i to je posao čelinih ljudi Luke i Grada ukoliko imaju interes za to, a da Rijeka ima potencijala, svakako ima.

Foto: Nikola Vučinić