Karta Kretanja brodova u realnom vremenu!

Zagrebačka obala: “Zgrade” u moru visoke 23 metra

Posjetitelj koji bi danas došao na gradilište novoga riječkog kontejnerskog terminala Zagreb Deep Sea kročio bi na golemu ravnu površinu od sivoga betona ispresijecanu kanalima i pragovima, i vjerojatno ne bi bio ničim posebno impresioniran, osim, možda, prekrasnim pogledom koji odatle puca na obronke Učke i otoke Cres i Krk. Jer, ono fascinantno, što graniči s nevjerojatnim, zapravo se krije ispod tog golemog prašnjavog platoa pred kojim se pruža modra pučina.

To je 49 „zgrada“ tlocrtne površine 280 četvornih metara i visokih do 23 metra, sagrađenih u moru, na dnu i ispod morske površine, a zatim još i injektiranim betonskim stupnjacima učvršćenih za čvrstu stijenu ispod dna Kvarnera kroz sloj od 40 metara mulja i gline. Za razliku od većine riva u svijetu za privez velikih brodova, umjesto da se o nju razbijaju i od nje odbijaju, ova dopušta morskim valovima, koji tu znaju biti prilično veliki, da odu ispod pristaništa i polako svoju golemu energiju rasprše o stupove ispod. A ispred privezišta ostaje punih 20 metara „čiste“ i neometane dubine mora, što će drugi riječki terminal činiti pristaništem s najdubljim „gazom“ ne samo na Jadranu, ne samo na Mediteranu nego i na svim europskim obalama!

Cijeli tekst, u kojem je dan osvrt i na trenutne probleme koji postoje vezane uz gradnju kontejnerskog terminala na Zagrebačkoj obali, možete pročitati na stranicama Večernjeg lista, u osvrtu novinara Ratka Boškovića.

Foto: Kelvis / SSC forum, arhiva