Karta Kretanja brodova u realnom vremenu!

U 3. maj stigao prijeko potreban materijal za rad

U brodogradilište 3. maj proteklog tjedna stigao je materijal za završetak broda za rasuti teret za kanadskog naručitelja Algomu. Istovremeno, drugi brod na kojem treba nastaviti radove, tanker Santiago, još je na vezu u pulskom Uljaniku koji za njega potražuje milijunsku odštetu.

O dugu će se uskoro očitovati vjerovnička vijeća obje tvrtke. Četiri vagona materijala za izradu brodskih sekcija za talijanski Fincantieri prošlog su tjedna stigla u 3. maj, a od tjedna prije stižu puni šleperi materijala koji će se ugraditi u samoiskrcavajući brod za rasuti teret koji bi idućeg ljeta trebao biti isporučen kanadskom naručitelju.

Strojevi rade, ljude pozivamo po potrebi, a trenutno ih radi 570, rekao je Juraj Šoljić te dodao kako je 200 radnika još uvijek na čekanju. Najveći zamah radova se očekuje tijekom božićno-novogodišnjih praznika, do kada bi trebala stići većina materijala koji je dobavljačima plaćen prošlog tjedna.

Šoljić se nada da će se uskoro riješiti problem s gradnjom broda 723 koji je u Puli vezan i blokiran zbog duga. Riječ je o iznosu od milijun kuna, a javnost ću podsjetiti na pozajmice koje zajedno s kamatama sada iznose više od 600 milijuna kuna, koliko 3. maj potražuje od Uljanika d.d., rekao je Šoljić koji rješenje ovog problema očekuje nakon skorih sjednica vjerovničkih vijeća obje tvrtke. Kaže kako je 3. maj svim vjerovnicima ponudio iste uvjete povratka dugova, 15 posto iznosa odmah, a ostatak za dvije godine.

Stečajni upravitelj Uljanik Brodogradilišta Loris Rak potvrdio je da za usluge veza trećemajskog tankera potražuju milijun kuna, no ističe kako, zbog osjetljive situacije u kojoj je 3. maj, ne namjeravaju provesti prisilnu naplatu tog duga. Kaže kako zbog zaštite potraživanja vjerovnika Uljanik Brodogradilišta u stečaju, očekuje da 3. maj ponudi neka osiguranja za povrat duga, kako bi se brod iz pulske luke pustio u Rijeku.
Radio Rijeka