Karta Kretanja brodova u realnom vremenu!

U “Prevelis” prodrlo more

Na grčkom trajektu “Prevelis”, u vlasništvu tvrtke “Anek lines”, jednog od konkurenata za koncesije na hrvatskoj obali Jadrana u 2018. godini, dogodio se prodor vode, zbog čega je trajekt vraćen u grčku luku Pirej.

Trajekt je bio na putu od Pireja do Milosa prevozeći 127 putnika, a u trenutku incidenta plovio je zaljevom Saronikos. Tada je primjećeno da na desnoj strani broda nekontrolirano raste gaz, nakon što su neki balastni tankovi potopljeni.

Posada je tada momentalno okrenula smjer za Pirej, gdje se nekontrolirani prodor vode zaustavio, a putnici su iskrcani. Nije bilo ni štete ni ozlijeđenih, ali je svejedno nad trajektom proveden nadzor prije nego je ponovno zaplovio.

Uzrok problemu bio je kvar na kontroli balasta, zbog čega je i došlo do nekontroliranog punjenja nekih balastnih tankova i drastičnog povećanja gaza. Maksimalan gaz broda je 5.5 metara, a za vrijeme kvara spustio se ispod te vrijednosti, što je onemogućilo sigurnu plovidbu. Brzom intervencijom kvar je otklonjen te je “Prevelis” vraćen u službu.

Trajekt “Prevelis” dug je 143 metra, a širok 23 metra. Izgrađen je 1980. godine u Japanu.