Karta Kretanja brodova u realnom vremenu!

U Zadru ove godine očekuju isti promet kruzera

Nakon rekordne sezone po broju putnika i dolascima kruzera, prema rezervacijama koje je dobila Lučka uprava Zadar, ove će godine promet biti na istoj razini. Broj putničkih brodova kojima će Zadar biti jedna od luka na kružnim putovanjima Mediteranom neće se povećavati. Kruzerske kompanije po dvije godine unaprijed utvrđuju svoje itinerere kako bi ta putovanja njihovi putnici unaprijed mogli planirati i rezervirati. Moguće je povećanje putnika od pet tisuća u odnosu na 2016. godinu kada je, prema službenoj objavi na stranici LUZ bilo 130 tisuća putnika koji su s kruzerima došli u Zadar.

Gotovo dvostruko više nego li 2015. godine, kada je otvorena Gaženica. Još uvijek najveći brod koji je uplovio u Gaženici i to na probno ticanje (u srpnju 2014. godine), bio je 317 metara dug Celebrity Equinox s preko 4000 putnika i posade.

Lani je bilo 105 ticanja kruzera: omjer se promijenio u korist Gaženice gdje sve više stižu megakruzeri a gdje je moguće pristajanje i četiri broda odjednom.

Krajem studenog 2016. godina završila je sezona uplovljavanja u Gaženicu, a zadnji kruzeri Viking Sea 11. prosinca završio je sezonu koja bi trebala rezultirati i povećanjem prihoda Lučke uprave Zadar od lučke pristojbe.

U gradskoj luci, manji kruzeri Athena i Artemis izmjenjuju se na vezu Liburnske obale gdje im je godinama „homeporte”. To je ono čemu se teži u Gaženici, prenosi portal 057info.

Foto: 057info