Karta Kretanja brodova u realnom vremenu!

Vukorepa: Za tri godine riječka luka imat će potpuno nov izgled

Prilikom najave obilježavanje 300-te obljetnice od proglašenja Rijeke Slobodnom kraljevskom lukom, ravnatelj Lučke uprave Rijeka Denis Vukorepa, izjavio je:

„Kotač povijesti se vrti i opet imamo tu povijesnu priliku da zaista postanemo poznata, prepoznata, cijenjena luka unutar europskih i svjetskih koridora. Nikad se nije više gradilo, nikad nije bilo više optimizma na prometnom pravcu, a to se ponekad prepoznaju bolje svijet i Europa nego mi sami. Složio bih se sa riječkim gradonačelnikom – pred riječkom lukom je svijetla budućnost i građani će to vrlo brzo vidjeti,“

Prema njegovim riječima, do 31. svibnja trebala bi završiti 200 milijuna eura vrijedan Rijeka Gateway projekt, budući da bi do tog datuma trebala biti gotova izgradnja Zagreb Deep See kontejnerskog terminala do faze roh-baua, a početkom rujna se očekuje i potpisivanje ugovora s budućim koncesionarom terminala, koji će ga potom urediti prema svojim potrebama. Nova ravničarska pruga, istaknuo je Vukorepa, gradi se od Zagreba do mađarske granice, dok je dionica od Zagreba do Rijeke u projektiranju, a za koju godinu potpunom obnovom stara će pruga postati konkurentna.

„U sljedeće tri godine riječke luka dobit će potpuno novu dimenziju i izgled, a u nju će se uložiti, pored ovih 200 milijuna eura, novih 200 milijuna eura, koji će biti realizirani u naredne tri godine iz CEF programa. Interes za Zagreb Deep See kontejnerski terminal je jako dobar, tako da možemo zamisliti luku kako će izgledati za tri godine – imat ćete ulaz u grad i riječku luku sa zapada cestom D403 na jedan moderan kontejnerski terminal, a sa istoka cestom D404,“ kazao je Vukorepa, a prenosi portal Fiuman.