Karta Kretanja brodova u realnom vremenu!

10-metarski val oštetio trajekt

Nekoliko sati nakon što je napustio luku Marseille u poslijepodnevnim satima 6. ožujka, na putu za Ajaccio, trajekt “Jean Nicoli”, našao se na udaru orkanskih udara vjetra koji su dosezali 50 čvorova.

Brod je zbog najavljenog nevremena čak i ranije isplovio, ali svejedno oluju nije uspio izbjeći. U večernjim satima, 20 milja južno od Toulona, zahvaćen je 10-metarskim valom koji je razbio prozore. Došlo je do prodora mora čime je oštećena navigacijska i druga oprema na samom zapovjednom mostu.

Bez radara i opreme za navigaciju brodom sa samog zapovjednog mosta uz smanjenu upravljivost, trajekt je bio 40 km južno od otočja Levant. Otkazan je put za Korziku i promijenjen kurs u smjeru Toulona, najbliže luke u tom trenutku gdje su se mogli sakriti.
Uslijedila je plovidba s najnižom brzinom do Toulona gdje su stigli iduće jutro.

Zbog uništenih komunikacija, jedini način za dogovore između mosta, strojarnice i paluba bile su VHF radio stanice. Ipak, sve je prošlo u najboljem redu, a 50 putnika s broda iskrcano je Toulonu, gdje je brod zadržan radi popravaka.

Trajekt “Jean Nicoli” izgrađen je 1998. godine, za grčki Minoan Lines, a najpoznatiji je bio pod nazivom “Pasiphae Palace”. Dugačak je 201 metar, širok 25. Kapacitet mu je 1.000 vozila i 1.500 putnika.
Trenutno u vlasništvu MCM Sas, operator je Corsica linea, a angažiran je na liniji Marseille – Porto Vecchio.