Karta Kretanja brodova u realnom vremenu!

Algoma objavila ugovor o nabavi broda izgrađenog u Hrvatskoj

Foto: Novi list

Algoma, vodeći pružatelj usluga pomorskog prijevoza, objavila je da je postigla sporazum s tvrtkom brodogradilište 3.Maj prema kojem će Algoma nakon dovršetka broda u brodogradilištu kupiti samoistovarujući brod za prijevoz suhih rasutih tereta nove Equinox klase 650.

Brod, drugi od dva takva broda koje je 3.Maj trebao izraditi za tvrtku, djelomično je izgrađen i privezan u brodogradilištu 3Maj u Rijeci. Rad na brodu zaustavljen je 2017. godine, kada je brodogradilište ušlo u produljeno razdoblje financijskih poteškoća. Algoma je preuzela isporuku sestrinskog broda „Algoma Innovator“ i prvog broda izgrađenog prema ugovoru o dva plovila, početkom navigacijske sezone 2018. godine. Algoma je otkazala ugovor za drugi brod zajedno s ugovorima za tri samoistovarujuća Seaway-max broda u 2018. godini, kao rezultat financijskih problema u brodogradilištu.

Prema ovom novom ugovoru 3.Maj će brod dovršiti financiranjem koje je osigurala Hrvatska banka za obnovu i razvoj (HBOR) i obvezao se za datum isporuke 15. rujna 2020. Algoma će platiti ugovorenu cijenu broda pri isporuci, pod uvjetom na određene penale za kasnu isporuku, uključujući pravo otkaza ako isporuka kasni nakon dogovorenog datuma.

“Želimo izraziti iskrenu zahvalnost Vladi Hrvatske na podršci ovom projektu i brodogradilištu”, rekao je Gregg Ruhl, predsjednik i izvršni direktor Algoma. “Hrvatska vlada usko je surađivala s upravom brodogradilišta kako bi se kretala po složenom procesu i uspješno koordinirala interese dobavljača i radnika kako bi dovršili trup 733, koji će nositi naziv „Algoma Intrepid“, izjavili su u tvrtki.

„Algoma Intrepid“ pridružit će se sestrinskom brodu „Algoma Innovator“, koji je u službu ušao početkom 2018. godine, kao najnoviji i najučinkovitiji brodovi riječne klase koji će ući na tržište Velikih jezera u gotovo 40 godina. (Pomorac.net)