Karta Kretanja brodova u realnom vremenu!

Armada i Jadrolinija dogovorile pravila ponašanja

Uoči sutrašnjeg polaska Bijeloga broda prema Splitu održan je sastanak između vodstva Armade i Jadrolinije kojem je cilj bio upoznati sve one navijače koji će se naći na trajektu »Zadar« s posebnm mjerama ponašanja koja će vrijediti za vrijeme trodnevnog putovanja.

– Prije svega svima nam je drago da smo ušli u ovaj projekt, međutim jednako tako moramo svi biti svjesni da smo se prvi put susreli s ovakvom vrstom putovanja – govori Marija Zaputović, Jadrolinijina voditeljica za odnose s javnošću. – Do sada još nismo imali upit za najam broda ovakve vrste, iako smo već prevozili navijače. Konkretnije, pripadnici Torcide, iako u puno manjem broju, obično dolaze na utakmice u Split našim redovnim linijama s otoka. Uvijek smo se nastojali prilagoditi njihovim potrebama. Međutim, ovo je prvi projekt Jadrolinije ovakve vrste.

Denis Povh, glasnogovornik Armade, ustvrdio je kako je ovo dobra prilika da se uspostavi jedna suradnja koja bi u budućnost možda mogla donijeti neke nove, još ambicioznije projekte.

Organizacijski potencijal

– Tko zna, možda jednog dana brodom Jadrolinije odemo na neko europsko gostovanje! – kazao je Povh i potvrdio ono što se zna – da u Armadinim redovima ima strahovito puno organizacijskog potencijala koji dolazi do izražaja posebno u ovakvim delikatnim situacijama. Prijevoz tisuću navijača do Splita brodom sve je samo ne jednostavna zadaća posebno zbog prilično rigoroznih sigurnosnih mjera koje vladaju za vrijeme plovidbe. Brod nije autobus ili vlak i stoga svi navijači moraju imati voditi računa o sljedećim stvarima:

– Strogo je zabranjen unos alhoholnih pića i pirotehničkih sredstava na brod – upozorava Marija Zaputović.

– Zabranjeno je pušenje u zatvorenim prostorijama i bilo kakvo ponašanje koje ugrožava sigurnost posade i ostalih putnika. Bakljada se na brodu službeno smatra požarom, a požar je najopasnija stvar koja se može dogoditi na brodu jer ugrožava i sam brod i putnike. Lučka kapetanija može zabraniti isplovljavanje broda iz luke ako primjeti nešto nalik požaru, a kao što sam rekla, bakljada se smatra požarom.

Ugostiteljska ponuda

Jadrolinija je omogućila i posebno ugostiteljsku ponudu za navijače »Rijeke«. U samouslužnom restoranu ponudit će se dva topla obroka (subota ručak i večera), te doručak u nedjelju. Cijene? Topla jela od 30 do 50 kuna, slastice od 10 do 15 kuna. Na tri šanka nudit će se pivo (0,33) po cijeni od 15 kuna, mineralna voda (pola litre) po cijeni od 10 kuna i vino (litra) po cijeni od 80 kuna.

Zapovjednik ima dužnost zaustaviti brod u najbližoj luci zbog bilo kakvog incidenta na brodu za koji procijeni da čini ugrozu za putovanje. Isto tako u slučaju da putnik tijekom putovanja padne s broda pokreće se obvezna procedura traganja i spašavanja. Zapovjednik mora zaustaviti brod i prema propisanoj proceduri tražiti nestalog, što za posljedicu može imati da se neće stići na utakmicu u Split. Dakle, svi moraju biti svjesni da postupak pojedinca može utjecati na cijelu skupinu, odnosno dolazak svih 1053 putnika u zakazano vrijeme na zakazano mjesto.

Armadini redari

Svi putnici-navijači će na ukrcaju na brod proći kroz policijsku kontrolu, a navijači, kao i obično kada idu na gostovanja, mogu po dolasku u Split očekivati da će proći kroz »alkotest«. Oni s prekomjernom količinom alkohola u krvi neće vidjeti Poljud. Tu postoji određeni prag tolerancije, za razliku od baklji na čiju upotrebu na brodovima vlada nulta tolerancija.

Armada je stoga odustala od bilo kakvih pirotehničkih aktivnosti tijekom plovidbe, ali to ne znači da će izostati spektakularan ispraćaj Bijeloga broda iz riječke luke sutra u ponoć. Kakav? Dođite na Rivu ili Molo longo i postanite dio povijesti! Okupljanje navijača zakazano je u Armadinim prostorijama na Brajdi u 20 sati, u 21 sat kreće korteo prema terminalu, a u 22 sata počinje ukrcaj na brod.

– Važno je napomenuti da navijači ne pokušavaju nešto unijeti. Osim toga, imat ćemo svoju redarsku službu sastavljenu od tridesetak ljudi s autoritetom, a oni će brinuti o redu na brodu. Apeliramo na sve ostale navijače da vode računa o mjerama ponašanja unutar svoje ekipe. Svi navijači moraju voditi računa da smo mi kao organizatori putovanja odgovorni za sve stvari i stoga molimo sve naše pripadnike da se sudrže od bilo kakvog ponašanja koje može izazvati posljedice na sve nas – napominje Denis Povh, glasnogovornik Armade i dodaje kako je unos hrane i pitke vode (ona brodska nije neispravna, ali nije baš najbolja za piće) dozvoljen.

Preporuka je navijačima da se oboružaju vrećama za spavanje ili toplom odjećom dobrodošlom tijekom putovanja. Oni koji neće spavati moći će se zabavljati u brodskom disku (Armada će iz svojih redova angažirati DJ-a) ili za jednim od triju brodskih šankova. Sve brodske kabine već su zakupljene, što ne čudi budući da će put Splita krenuti i dosta obitelji s djecom.

Obitelji s djecom

– Na brodu će biti navijača od 7 do 77 godina i stoga molimo sve naše članove da budu kolegijalni prema njima. Nastojat ćemo tijekom ukrcaja preusmjeravati ljude prema onim palubama gdje će eventualno biti nešto mirnije – dodao je Povh.

Rezerviran je i dio garažnih kapaciteta, što ne znači da će biti moguća stalna komunikacija između putnog i garažnog prostora. Do automobila će se moći jedino uz pratnju člana posade, a svaki duži boravak (poput spavanja) u automobilima za vrijeme plovidbe je strogo zabranjen. Dolazak trajekta »Zadar« u splitski akvatorij predviđen je u subotu oko 12 sati.

»Bijeli brod« trebao bi nakon toga uz pratnju policijskih glisera biti prepraćen do sjeverne luke otkuda će se navijači autobusima prevesti na Poljud. Polazak broda za Rijeku predviđen je u subotu u 22 sata, piše Novi list.

Što se ne smije činiti na brodu…

Zabranjeno unošenje alkoholnih pića

Zabrana upotreba i unošenje pirotehnike

Zabrana pušenja u zatvorenim prostorima

Zabranjeni individualni odlasci u garažni prostor

Zabranjeno ponašanje koje ugrožava sigurnost putnika

Zabranjaneno neovlaštena upotreba brodskog inventara

Zabranjeno remećenje posade u odrađivanju svojih obveza

 

M/T Zadar je trajekt za dužobalne i međunarodne linije, u sastavu flote hrvatskog brodara Jadrolinije. Brod je izgrađen 1993. godine u Španjolskoj. Najčešće održava međunarodnu liniju Zadar – Ancona.

Brod ima kapacitet prijevoza 1025 osoba i 280 automobila. Može postići maksimalnu brzinu od 17,5 čvorova (wikipedia)