Karta Kretanja brodova u realnom vremenu!

“Balmoral” potražio zaklon u Gijonu

Unatoč svojoj veličini, brodovi su i dalje nemoćni s prirodnim elementima. Vidjelo se to i na primjeru kruzera “Balmoral” 6. veljače, koji je bio primoran promijeniti itinerar i potražiti sklonište u prvoj luci na koju je naišao, nakon što se u Biskajskom zaljevu suočio s opasnim vremenskim prilikama, koje je prouzročila istoimena ciklona, među pomorcima poznata po lošem glasu.

Plovio je od Southamptona do portugalskog Funchala na otoku Madeiri kada je zbog snažne oluje bio prisiljen promijeniti rutu i potražiti zaštitu u španjolskoj luci Gijon, točnije El Musel.

Na brodu je bilo 1093 putnika i 529 članova posade. Nenadani dolazak zakomplicirao je stvari u maloj luci, jer je belgijski bulker “Mineral Ningbo” bio prisiljen ostati na sidrištu do odlaska kruzera.

Kruzer “Balmoral” dug je 218 metara, širok 28 metara, a može “potegnuti” 23 čvora. Najveći je to brod u vlasništvu kompanije Fred Olsen, koja u vlasništvu ima i “Braemar”, a njega se sjećamo po tome što je bio u Rijeci u jesen 2016.

Polaskom iz Southamptona za Funchal, “Balmoral” je zapravo započeo putovanje dugo 47 dana u kojem će obići Karibe, tri dana biti u New Orleansu na poznatom karnevalu “Mardi Gras”, a zatim se 22. ožujka ponovno vratiti u polaznu luku Southampton, u Engleskoj.

Naslovna fotografija snimljena je u siječnju 2009. godine, također u Biskajskom zaljevu, nedaleko grada La Coruna.