Karta Kretanja brodova u realnom vremenu!

“Carnival Breeze” s 93 hrvatska mornara uplovio u dubrovačku luku Gruž

Kruzer “Carnival Breeze” britansko-američke kompanije “Carnival Cruise Lines”, na kojem su u postupku repatrijacije i 93 hrvatska pomorca, uplovio je u utorak ujutro u dubrovačku luku Gruž, kao odredišnu luku za postupak repatrijacije pomoraca u matične države.

Carnival Breeze / Grgo Jelavic/PIXSELL

Osim Hrvata, na brodu kapaciteta 3700 putnika su i pomorci i brodsko osoblje iz Albanije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Makedonije, Srbije, Italije, Bjelorusije i Bugarske. Oni će po iskrcaju biti u svoje domovine prevezeni charter letovima ili autobusima, a prema uputstvima epidemiologa. MUP će obaviti formalnosti pregleda dokumenata.

Dolasku kruzera “Carnival Breeze”,koji je u dubrovačku luku Gruž zbog promjene plana plovidbe i ne pristajanja u Italiji uplovio dan ranije od najavljenog, prethodio je “Carnival Magic”, koji je 20. svibnja iskrcao oko 760 pomoraca.

Zbog ograničenja uzrokovanih pandemijom koronavirusa, pomorci diljem svijeta već mjesecima imaju problem sa smjenama i povratkom u domovinu.

Procjenjuje se kako je oko osam tisuća hrvatskih pomoraca tako ‘zapelo’ po oceanima diljem svijeta, prenosi Novi list.

Filipini i Bahami postali novi dom kruzerima

U posljednjih nekoliko tjedana, zaljev Manila na Filipinima se pretvorio u najveće svjetsko parkiralište za kruzere.

Niti jedan od njih, naravno, nema goste no moraju biti usidreni sa stotinama članova posada i čekati uklanjanje zabrana vezanih uz koronavirus.

Prema izvještajima Reutersa, više od 20 brodova se nalazi uz obalu glavnog grada, s više od 5300 članova filipinskog osoblja koji čekaju povratak svojim kućama, piše Pomorac.

Foto: Marine Traffic

Slična je situacija i u akvatoriju Bahama gdje je usidren veći broj kruzera.

Foto: Marine Traffic

Podaci s web stranice za praćenje brodova MarineTraffic pokazali su početkom mjeseca da postoji 378 kruzera koji ili plove svjetskim morima ili su privezani u lukama.