Karta Kretanja brodova u realnom vremenu!

CMA CGM i partneri direktno povezuju Rijeku od svibnja, saznali smo koji su brodovi u rotaciji

U prosincu prošle godine Rijeka je ostala bez direktne veze francuskog CMA CGM-a i suradnika s Dalekim istokom, a dobila feeder servise kako bi nadomjestili taj izostanak.

Odmah po saznanju, kontaktirali smo odgovorne u “CMA CGM Croatia” te dobili odgovor kako je to učinjeno zbog racionalizacije troškova te da će se na proljeće vratiti novi stari servis. Cijeli tekst iz tog razdoblja možete pročitati OVDJE.

Proljeće i travanj su sve bliži pa smo s nestrpljenjem čekali bilo kakvu informaciju o vraćanju servisa u Rijeku, što se i dogodilo ovih dana. Potvrđeno je da se “Phoenician express”, kako je službeni naziv servisa, vraća u Rijeku u svibnju i to s većinom brodova, koji do sada nisu ticali najveću hrvatsku luku.
U rotaciji će biti 10 brodova, a na početku službeno neće biti niti jedan brod u bojama CMA CGM-a. Liniju će održavati “APL”, “CSCL” i “Evergreen”, partneri francuskog giganta u “Ocean” alijanci.

Luke u rotaciji servisa “Phoenician express”: Shanghai, Ningbo, Pusan, Shekou, Singapur, Port Said, Marsaxlokk, Koper, Trst, Rijeka i Venecija. Sama rotacija je pomalo čudna u sjevernom Jadranu, jer brodovi nakon Rijeke idu u Veneciju, umjesto da su nakon Trsta odmah išli u Veneciju, jer je to usput. Ali oni sigurno znaju bolje zašto se radi dupli put.
U nastavku predstavljamo svih 10 brodova koji će u Rijeku početi dolaziti od 9. svibnja.

09.5.2017. APL Austria
Novi brod u Rijeci, ali ne i novi u svjetskim morima, jer plovi od 2007. godine. Dugačak je 293 metra, širok 40 metara, a može smjestiti 6350 TEU jedinica. Nedavno se pojavio i u našoj crnoj kronici, jer je bio POŽAR na njemu.

16.5.2017. Xin Tian Jin
Stari znanac, jer je već bio u Rijeci u starom izdanju servisa, kada su glavninu flote činili upravo CSCL-ovi brodovi s prvim imenom “Xin”. Manji je od “Austrije”, dužina 280 metara, širina 40 metara, a kapacitet 5668 TEU.

23.5.2017. APL Florida
Sestrinski brod “APL Austrije”, kapacitet i dimenzije isti.

30.5.2017. Brod nepoznat

06.6.2017. APL MINNESOTA
Brod kapaciteta i dimenzija kao i ostali APL-ovi brodovi.

20.6. APL New Jersey

13.6. Xin Chang Shu
Još jedan brod koji je dolazio u Rijeku.

27.6.2017. Ever Safety
Tajvanski “Evergreen” u Rijeku šalje i ovog 300-metraša, kapaciteta 7024 TEU, čime Tajvanci daju dva kapacitetom najveća broda u servis.

04.7.2017. APL California

11.7.2017. Ever Salute
Sve isto, kao “Safety”.

Dakle, novosti su u imenima, ne i u kapacitetima koji su više-manje ostali isti. Po tom pitanje konkurencija je napravila značajan iskorak, stalno uvode nove brodove, o čemu ćemo više u jednoj od sljedećih vijesti.