Karta Kretanja brodova u realnom vremenu!

CMA CGM kupio Mercosul Line od Maerska, COSCO želi kupiti OOCL

CMA CGM MARCO POLO

Francuska kompanija CMA CGM potpisala je obvezujući ugovor s danskim rivalom Maersk Lineom kako bi kupila Mercosul Line, u vlasništvu Maerska, koji djeluje na brazilskom domaćem kontejnerskom tržištu.
Kao što je objašnjeno, kupnja Mercosul Linea omogućila bi CMA CGM-u da ojača svoju ponudu usluga prema i iz Južne Amerike, posebice u Brazilu.

Na ovu transakciju Maersk je morao pristati, jer mu brazilski propisi ne bi dozvolili akviziciju Hamburg Suda. Ovako je prodajom Mercosula stekao uvjete za prihvaćanje njegove kupnje od strane brazilskih vlasti, jer nema monopola, koji bi postojao, u slučaju da je i Mercosul ostao u vlasništvu Maerska.

Podsjećamo, Maersk je kupio Hambur Sud za 4 milijarde dolara, ali tu transakciju službeno trebaju priznati regulatorna tijela u svijetu. 23. ožujka to su učinili Amerikanci, 10. travnja EU, dok se ostali još čekaju, a Maersk očekuje zaključiti transakciju do kraja godine.

Istovremeno COSCO je izašao u javnost s intencijom kupnje OOCL-a iz Hong Konga za oko 4 milijarde dolara. Međutim, moglo bi sve ostati na željama, jer OOCL ne pokazuje nikakvu volju za provedbom te transakcije.

Foto: CMA CGM