Karta Kretanja brodova u realnom vremenu!

COSCO ulaže 600 milijuna eura u luku Pirej

Kina i Grčka dogovorile su se da nastave s realizacijom 600 milijuna eura vrijedne investicije kineske kompanije Cosco u najveću grčku luku Pirej, u sklopu nastojanja da se ojača njena uloga kao čvorišta u brzo rastućoj trgovini između Azije i Europe.

Ovaj sporazum, koji je dio 16 bilateralnih trgovinskih sporazuma koji će biti potpisani između Grčke i Kine, dolazi u trenutku službene posjete kineskog predsjednika Xi Jinpinga Ateni, prenosi agencija Reuters.

Odnosi dvije zemlje postali su prisniji od 2009. godine kada je Cosco dobio 35-godišnju koncesiju za modernizaciju i upravljanje kontejnerskim dijelom poslovanja pirejske luke. Cosco je 2016. godine kupio većinskih 51 posto dionica u luci Pirej.

Kineska kompanija planira luku Pirej pretvoriti u najveću komercijalnu luku u Europi, tako što će potrošiti oko 600 milijuna eura za unapređenje poslovanja. Taj iznos obuhvaća i obavezne investicije u iznosu od 300 milijuna eura do 2022. godine, koje će, pošto budu realizirane, omogućiti kompaniji Cosco da preuzme još 16 posto udjela u luci. (Seebiz)