Karta Kretanja brodova u realnom vremenu!

Dalmont za 46,9 milijuna dobio posao obnove i prenamjene Galeba u brod-muzej

U brodogradilištu Dalmont u Kraljevici u petak je potpisan ugovor između ovog brodogradilišta i Grada Rijeke o radovima na obnovi i prenamjeni broda “Galeb” u brod-muzej s pripadajućim komercijalnim sadržajima, vrijedan 46,9 milijuna kuna bez PDV-a.

Brod “Galeb” izgrađen je i porinut 1938. u Genovi s imenom “Ramb III”, a prva namjena mu je bio prijevoz banana. Početkom Drugog svjetskog rata prenamijenjen je u ratni brod, 1943. preuzeli su ga Nijemci te je do kraja rata djelovao kao minopolagač “Kiebitz”. Na kraju Drugog svjetskog rata je potpopljen u riječkoj luci, iz mora izvučen tek nakon tri godine te je postao školski brod “Galeb”. Uskoro je postao i ploveća rezidencija predsjednika tadašnje Jugoslavije Josipa Broza Tita. Na njemu je obavio niz državničkih putovanja te održavao sastanke sa šefovima država, uglavnom vezanim uz Pokret nesvrstanih.

Nakon raspada Jugoslavije je otplovio u Boku Kotorsku, prodan je grčkom brodovlasniku koji ga je povjerio na remont brodogradilištu Viktor Lenac, a tamo je i ostao nakon stečaja vlasnika. Otkupio ga je Grad Rijeka.

Brodogradilište Dalmont dobilo je posao obnove temeljem javnog natječaja. Rok za dovršetak radova je 14 mjeseci. Očekuje se da će se brod otegliti iz Rijeke u Kraljevicu u sljedećih sedam dana.

Više na:

http://www.novilist.hr/Vijesti/Rijeka/Potpisano-Dalmont-za-46-9-milijuna-dobio-posao-obnove-i-prenamjene-Galeba-u-brod-muzej?meta_refresh=true