Karta Kretanja brodova u realnom vremenu!

Dubrovnik uvjerljivo najposjećenija kruzerska destinacija u Hrvatskoj

Foto: Neven Jerković

Dubrovnik je i ove godine prva i najposjećenija kruzerska destinacija na hrvatskom dijelu Jadrana. Naime, u prvih devet mjeseci 2019. u Dubrovnik je 412 brodova na kružnim putovanjima. Luka Split, iako druga po broju dolazaka kruzera, bilježi 213 posjeta ovih brodova dok Zadar s novoizgrađenim putničkim terminalom Gaženice u prvih devet mjeseci bilježi tek 92 uplovljavanja brodova na kružnim putovanjima.

Podaci o uplovljavanju kruzera i dubrovački akvatorij inače nisu konačni i tek im treba pribrojati dolaske kruzera tijekom listopada, a bilo ih je poprilično. Kruzeri će u dubrovački akvatorij uplovljavati do kraja studenoga, a nekoliko većih brodova trebalo bi uploviti i u prosincu.
Inače, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u hrvatske su luke u prvih devet mjeseci ove godine uplovila 62 broda koja su ostvarila 567 kružnih putovanja kojih je za 2,3 posto više nego u istom razdoblju 2018. godine.

Ti su brodovi dovezli 885 tisuća putnika ili 6,1 posto više nego u istom razdoblju lani.

Najveći broj putovanja na hrvatskom dijelu Jadrana ostvarili su kruzeri koji plove pod zastavama Malte i Bahama, dok su najviše putnika, prema podacima DZS-a dovezli brodovi koji plove pod zastavama Paname i Malte. Pomorac.net